AIGA DE BIXÍ

Etiqueta d'una ampolla d'aigua de Vichy.

Etiqueta d’una ampolla d’aigua de Vichy.

Així seria la transcripció fonètica badalonina de com n’hi deiem a casa, de l’Aigua Vichy Catalán, que només entrava a casa en cas de malaltia, la compravem a la farmàcia i ens la beviem a temperatura natural.

Etiqueta de composició de l'aigua enllaunada: Beguda refrescant. Fes clic per ampliar.

Etiqueta de composició de l’aigua enllaunada: Beguda refrescant. Fes clic per ampliar.


Informació nutricional de l'aigua enllaunada. A destacar que no té àcids "greixosos"... Fes clic per ampliar.

Informació nutricional de l’aigua enllaunada. A destacar que no té àcids “greixosos”… Fes clic per ampliar.

M’he begut a un bar una llauna d’aigua Vichy Catalán. M’he mirat, per costum i de manera mecànica, l’etiqueta, i amb sorpresa hi llegeixo que es tracta d’una beguda refrescant, no d’una aigua mineral. Una aigua amb gas és ara una beguda refrescant?

No, o no sempre. Llegim -és una frase retòrica, sé que no t’ho llegiras- el”Real Decreto 650/2011, de 9 de mayo, por el que se aprueba la reglamentación técnico-sanitaria en materia de bebidas refrescantes (BOE de 19 de mayo de 2011)[+]. Una beguda refrescant , d’acord amb la llei, ha de ser feta amb aigua de consum humà (aigua potable preparada, aigua mineral, …) i un o més components, que poden ser anhídrid carbònic, sucres, sucs, purés o disgregats de fruites o verdures, xarops, extractes de fruites, de vegetals, cafeïna, quinina, additius i aromes autoritzats, I vitamines i minerals autoritzats.

Si miro l’etiqueta -en català, en castellà i en anglès- em diu que és una “beguda refrescant d’aigua mineral natural Vichy Catalán“. Els ingredients són: “aigua mineral natural Vichy Catalán carbonatada“. I res més. Quina diferència hi ha entre aquesta beguda refrescant i una aigua mineral amb gas? Cap ni una.

Segons la llei, s’accepten els següents tipus d’aigües i begudes refrescants:
Aigua de seltz: beguda constituida per aigua i un mínim de sis grams por litre d’anhídrid carbònic. Per cert, Seltz és un municipi francès on no hi ha aigües. On n’hi ha és a Selters, municipi alemany. Dir-ne aigua de seltz va ser una corrupció del llenguatge. en llenguatge col·loquial, sifòn.
· Aigua de soda: beguda constituida per aigua i un mínim de sis grams per litre d’anhídrid carbònic, i que a més té bicarbonat de sodi. Podria ser també el sifòn
Aigua aromatitzada: aigua amb gas o sense, i amb aromes.
Gasosa: En llenguatge col·loquial, grasiosa. Beguda incolora preparada amb aigua, anhídrid carbònic, aromes, sucres i/o edulcorants i additius autoritzats.
Altres begudes refrescants: per exemple, begudes de sucs de fruites, d’extractes (per exemple, les tòniques), las begudes mixtes (begudes refrescants amb algun altre aliment), i altres.

I, al marge de tot això, hi ha les aigües minerals, aigües minerals naturals o aigües mineromedicionals, que és tot el mateix. I les “aguas de manantial” (aigua de font? aigua de deu?), i les aigües potables preparades cadascuna amb la seva reglamentació pròpia. Així com les begudes refrescants han de portar de quins ingredients està feta, les aigües minerals no, perquè en origen no poden contenir més que l’aigua de la deu d’on brollen. El que han de portar l’etiqueta és la composició química de les sals que conté. Per cert, a tot l’estat hi ha 159 aigües minerals naturals reconegudes [+].

Aigua Montepinos sense gas. Quan és gasificada li posen la mateixa composició.

Aigua Montepinos sense gas. Quan és gasificada li posen la mateixa composició.


A les aigües minerals naturals se les pot manipular una mica. A una aigua mineral se li pot afegir gas carbònic per fer-ne aigua amb gas, o amb més gas que el que porta en sortir. I això, tant si l’aigua original en portava com no. Per exemple, als supermercats Hipercor i El Corte Inglés venen aigua Montepinos, de Sòria, en versions amb i sense gas. Tenen la mateixa composició segons les etiquetes, però una és gasificada.

Etieuqta de l'ampolla d'aigua de Vichy. Fes clic per ampliar.

Etiqueta de l’ampolla d’aigua de Vichy. Fes clic per ampliar.


Anàlisi química de l'aigua de Vichy. Fes clic per ampliar.

Anàlisi química de l’aigua de Vichy. Els símbols químics ballen una mica… Fes clic per ampliar.

I una altra excepció. Moltes aigües poden contenir massa concentració de certes sals, típicament manganès i ferro. De sempre aquestes aigües s’havien begut, però actualment es considera que cal limitar-ne la concentració per raons sanitàries. I això no només a les aigües minerals sinó a totes. Hi hauria aigües minerals que caldria retirar del mercat si no se’ls fes res. S’autoritza a eliminar parcialment o totalment aquestes sals en excés mitjançant processos d’adsorció, similars als filtres domèstics que s’usen per millorar el gust de l’aigua. Les etiquetes ho han de dir, i ho diuen, com es pot veure de l’aigua Vichy Catalán: “Agua sometida a una técnica de adsorción autorizada“. En lletres minúscules (i minúscules), però ho diu.

Ens trobem, doncs, que a l’aigua li treuen sals nocives, i li afegeixen gas. El producte resultant pot acollir-se tant a la legislació d’aigües minerals com a la de begudes refrescants. I l’empresa Vichy Catalán opta per fer les dues coses: en ampolles de vidre grans i petites es mira -i es beu- com a aigua mineral, i en canvi, quan està enllaunada – per a joves- se la mira com a beguda refrescant. En un cas ha de portar la composició química dels minerals que conté (per cert, molt de sodi, més d’1 g per litre, mil vegades més que la Montepinos), i en l’altre cas ha de portar els ingredients. De fet, tot i que no ho diu, l’aigua Vichy Catalán considerada com a beguda refrescant seria una aigua de seltz. Quina vergonya, si jo fos l’aigua m’enfadaria perquè m’haurien degradat a sifòn

Això d’envasar aigua mineral en llauna forma part de la nova campanya de l’empresa, que envasa també aigües carbòniques (que no diu que siguin Vichy Catalán) aromatitzades amb aroma de menta, llimona i /o llima, extractes de ginseng i guaranà, edulcorant sucralosa i vitamines B12 i B6; i una tònica “premium”, feta, aquesta sí, amb aigua carbònica Vichy Catalán, aroma de cítrics (amb quinina, com totes les tòniques), i com a edulcorants acesulfame-K i sucralosa. No estan malament. Tenen un tap de plàstic per tancar la llauna i evitar que s’esbravi. Guai.

La pregunta, però, queda oberta. Per què Vichy Catalán etiqueta de forma diferent la mateixa aigua? Per màrqueting? S’estalvia alguna cosa? Té por de que Vichy Celestins un dia li impedeixi vendre aigua de Vichy, com ja ha intentat? Ho preguntarem, i si tinc resposta publicable, la publicaré. Si és confidencial, no. I un altre dia parlarem de la radiactivitat de les aigües minerals.

Logotip de l'empresa El Vichy Catalán. S'hi poden distingir dos pagesos -i fins i tot quatre- contemplant les emanacions de les termes de Caldes de Malavella.

Logotip de l’empresa El Vichy Catalán. S’hi poden distingir quatre pagesos contemplant les emanacions de vapor de les termes de Caldes de Malavella.

2 Responses to AIGA DE BIXÍ

 1. Enric Pérez ha dit:

  Benvolgut Dr. Mans

  Desconec la resposta, però llegint el seu post m’ha vingut al cap el cas dels aperitius Pringles, que van batallar legalment a UK per tal de NO ser considerats “patates xips”, i quedar d’aquesta manera exempts de taxes. Pot ser aquest un cas similar?

  Enric Pérez

  • cmans ha dit:

   No conec el cas dels Pringles. Aquí no són “patates fregides” sinó “Producto de aperitivo frito con sabor a …”, com altres productes similars (per exemple els “Snacks de patata”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: