Actualitzat 6-5-21
Actualitzat 17-3-18
Actualitzat 1-1-18
Actualitzat 4-7-17
Actualitzat 4-11-2015
Corregit 1-4-2016 i 21-1-17
Actualització 15-3-18. Al carrer Pegàs (barri de la Sagrera), entre Pacífic i Portugal, i a la cantonada Portugal-Pegàs, hi ha algunes filades dels panots Mataró, segurament posats per particulars quan van destrossar la vorera per fer obres. Vegeu la foto als panots Mataró.
Actualització 1-1-18. S’acaba de publicar el llibre “Barcelona a ras de suelo“, que és la tesi doctoral de Denia Esparza dirigida per Antoni Remesar, professor de la Facultat de Belles Arts de la UB. És una obra monumental on s’analitzen detalladament els paviments de Barcelona i Lisboa al llarg dels segles, i es fa una especial incidència en els panots, naturalment. El llibre és editat per Publicacions i Edicions de la UB, i té l’ISBN 978-84-475-4006-8. Tot el que es diu a aquesta entrada de blog és en el llibre minuciosament descrit, amb notes històriques i contextualització. Molt recomanable.
+++++++++++++++++++
El terme panot no surt al diccionari clàssic de Pompeu Fabra, ni a l’etimològic de Joan Corominas, però sí a l’Enciclopèdia Catalana i al DIEC2. Ho deriven del francès panneau, que vol dir moltes coses, i entre elles, lloseta de construcció. Els panots són les rajoles típiques de les voreres de Barcelona, especialment de l’Eixample, però estesos per molts barris antics i moderns.
Hi ha diversos blogs més o menys erudits que en parlen (per exemple aquest [+]) i és difícil dir-ne res de nou. Però és un tema que em crida l’atenció cada vegada que hi camino, i m’havia proposat escriure’n una entrada.
En un país occidental burocratitzat al màxim tot està regulat, també les mides i materials de les voreres, de les calçades i de les vorades (bordillos). A les ordenances de començament del segle XX s’hi pot llegir: “Deberán las aceras estar formadas por baldosas o losetas.(…) que no excedan de 400 centímetros cuadrados y de 4 centímetros de espesor mínimo” (…) “Su cara superior deberá ser lisa, lustrosa, debiendo en ella formarse dibujos por medio de ranuras o cantos (…)“. A l’excel•lent treball del Master de Disseny Urbà per la UB de Danae Esparza, consultable aquí [+] es pot trobar un estudi històric i tècnic complet dels paviments de Barcelona i d’altres llocs. El 1906 l’Ajuntament va aprovar sis models de panot.
La casa Escofet, fundada el 1886 i que segueix ben viva [+], va ser qui el 1916 va guanyar un concurs de subministrament de panots a l’ajuntament. L’empresa tenia la seu a la Ronda de la Universitat nº20, a Barcelona, on ara hi ha a terra una placa commemorativa. Abans que la casa Escofet es creés, la casa M.C. Butsems i la casa Orsola, Solá y Cía, on el Sr. Escofet es va formar, ja fabricaven panots. (Agraeixo aquesta darrera informació a Jordi Griset, autor de l’excel·lent llibre “L’art del mosaic hidràulic a Catalunya”) [+].
Els panots són quadrats de 20 cm de costat i 4 de gruix, fets de ciment hidràulic (ciment Portland, sorra i aigua). Les ranures de la cara superior són mitjos cilindres d’un cm d’ample i -lògicament- mig de fons. Hi ha molts models de panots, que m’agradaria classificar basant-me en algunes característiques tècniques i de funcionament.
• Si té eixos de simetria o no.
• Ordre del centre de gir. Si un gir de 90º pot fer que el panot quedi igual, n’hi direm d’ordre 4. Si cal un gir de 180º l’ordre és de 2.
• El dibuix de les ranures. Poden ser traços oberts, que van fins a la vora del panot, o tancats. En el primer cas l’aigua de la pluja o del reg pot fluir d’un panot a l’altre, però en el segon cas no.
• La longitud total de les ranures. Com més gran sigui més aigua poden retenir i vehicular, però més rugosa serà.
Anirem comentant els diferents panots dels que se’n adjunta fotografia. Totes són fetes recentment per l’autor.

Pati de carruatges de la Casa Amatller (Pg. Gràcia) on Puig i Cadafalch va posar els seus primers panots, precursors de la rosa de Barcelona. Fes clic per ampliar.
• Panots de 4 o 9 pastilles quadrades, denominats també “de presa de xocolata“. 4 eixos de simetria, centre de gir d’ordre 4, ranura oberta de 40 o 80 cm. Molt clàssic i estès. El de 4 pastilles és dels sis inicials, i hi ha qui n’hi diu panot Sabadell. El de 9 pastilles és denominat també panot Terrassa.
• Panot de 4 pastilles i 4 anelles. 4 eixos de simetria, centre de gir d’ordre 4, ranura oberta i tancada d’ uns 100 cm. Molt clàssic i estès, dels sis originals. Hi ha també el de 4 pastilles i 2 anelles, que no he vist per enlloc de Barcelona (i que en diuen panot Mataró) (Vegeu actualització al final).
• Panot “de les roses“. Molt antic, amb quatre triangles de costats corbats units amb tiges a una creu central. 4 eixos de simetria, centre de gir d’ordre 4, ranures tancades d’uns 140 cm. N’hi ha molt pocs. Jo els he vist als carrers Londres 94 a 98 i Diputació 51 a 55. Estan molt gastats i dispersos. Era un dels sis originals, que es va suprimir aviat del catàleg, perquè el 1916 ja no hi era.
Actualització 4-7-17 Al carrer Provença 159, tocant a leparets, hi ha alguns panots amb una variant del panot de les roses.
• Panot de “la rosa de Barcelona” (o “la flor de Barcelona“). Sembla que dissenyat per Josep Puig i Cadafalch. Té una circumferència central de la que en surten quatre altres circumferències truncades. 4 eixos de simetria, centre de gir d’ordre 4, ranures tancades d’uns 85 cm. És el més característic de tots, i ha donat lloc a tota mena d’objectes decoratius, joies, bosses, xocolates [+], recipients… És dels sis originals. Fou copiada (i millorada) a Bilbao [+].
Actualització 4-7-17. Hi ha alguns exemplars de panot de la rosa amb unió de cada pètal i la vora del panot.: ranures obertes. Només em consta al carrer Rocafort 189 a la vora de les parets.
• Panot de quatre cercles i quadrat central. 4 eixos de simetria, centre de gir d’ordre 4, ranures tancades d’uns 80 cm. N’hi diuen panot “del rombe” però el que hi ha al centre és un quadrat de costats corbats. Com que sembla que estigui aguantat per un vèrtex n’hi diuen rombe, perquè als llibres de text els rombes sempre surten així, però els quatre angles dels vèrtexs són iguals. És un dels sis originals.
• Panot de tres anelles concèntriques. 4 eixos de simetria, centre de gir d’ordre 4, ranures tancades d’uns 90 cm. No molt habitual. És dels sis originals.
• Panots de cinc o sis barres. 2 eixos de simetria, centre de gir d’ordre 2, ranures obertes de 80 o 100 cm. S’assemblen als encaminadors per a invidents dels passos de peatons i parades d’autobús, que tenen 4 barres i ranures més amples.
• Panots de macarrons diagonals (20 ó 33). Els macarrons són tires estretes arrodonides i llargues, que no tenen res a veure amb els macarrons de cuina. 2 eixos de simetria, centre de gir d’ordre 2, d’uns 300 o 450 cm de ranures obertes, més estretes que les dels altres panots. Hi ha també els panots de macarrons paral•lels als costats, que no he trobat.
• Panot de “la B de Barcelona“. El 2008 es va proposar un nou disseny de panot, amb 4 lletres B majúscules. Va ser experimentat al carrer de Ganduxer 130, davant de l’Espai Cultural Pere Pruna, però no s’ha difós més. Les B’s no són ranures sinó alt relleus, pel meu gust més incòmodes. Cap eix de simetria, i centre de gir d’ordre 4.
• Panots de tacs. Són antilliscants, i ja no tenen ranures sinó protuberàncies aillades, com alt relleus. N’hi ha de 16 tacs i de 50 tacs, i de colors gris o vermell. 4 eixos de simetria, centre de gir d’ordre 4.
• Panots de lletres, que es posaven a la vorera i indicaven el nom del carrer, segons l’ordenança de 1916 [+]. En queden molt pocs, i alguns no són complets. El de la foto és del carrer Concepció Arenal a la vorera d’enfront del nº 72. No sé si falta la darrera N de Concepción perquè li van treure o perquè es va fer malbé i la van substituir per un panot normal.
• (10-8-13) Panots llisos, que he vist al carrer Josep Pla (vorera de senars) per indicar el carril bici. No n’he vist enlloc més.
Hi ha altres tipus de panots:
* panots d’espina de peix, usat en altres poblacions (Figueres, especialment) però no em consta a Barcelona.
• panots signats per F.Escofet, un dels primers fabricants de panots. Em diuen que n’hi ha tres, un a la Ronda Universitat. Buscarem.

Panot d’espina de peix (Figueres). “Opus spicatum”?
Altres panots o derivats dels paviments de Barcelona ja no tenen les dimensions dels panots clàssics. En citarem alguns:
• Encaminadors per a invidents, comentats abans: 4 barres amb ranures fondes, que senyalen parades d’autobus o passos de peatons.
• Mitjos panots, rectangles llisos de 20 per 10 cm amb mitges ranures a les vores. Permeten diferents disposicions i orientacions.
• Panots Gaudí, hexagonals, dissenyats per Antoni Gaudí el 1906 per a l’interior de la Pedrera. Cada panot té un terç d’un cargol, d’una estrella de mar i d’una planta, i la seva disposició adequada permet fer els dibuixos complets cada tres panots. N’hi ha de dues mides, l’original de Gaudí de 25 cm, que es posa des de 1997; i el gran de 40 cm de costat, que va ser el primer que es va posar al Passeig de Gràcia. Aquests darrers s’han deixat de posar des de fa anys. Aquest paviment va ser Premi Delta 1965. Se’n venen a les botigues, hi ha un joc de taula que es basa en el seu disseny, i durant un temps alguns turistes els arrencaven i se’ls enduien. Alguns dels panots grans són alusius a Pere Falqués [+], arquitecte municipal de Barcelona i dissenyador, entre moltes altres coses, dels bancs-fanal del Passeig de Gràcia. Pel fet de que al panot Gaudí hi ha un dibuix figuratiu sense simetries no té eixos de simetria i el centre de gir és d’ordre 1: cal girar tota la figura completament per tornar-la a tenir igual.
• Panot circular de la Ruta del Modernisme. Dissenyat el 1995, és una rajola circular vermella amb un disseny molt similar a la Rosa de Barcelona i la inscripció “Ruta del Modernisme“. Podria ser instal•lada inscrita en un panot normal, però solen posar-lo entre quatre panots.
• Panot circular d’arbre. De color verd, i inscrit en un panot convencional. Hi ha el nom de l’arbre en català, castellà i llatí, i l’àmbit geogràfic d’origen.
Les empreses especialitzades fabriquen moltíssims més tipus de panots i paviments similars, que no he vist en paviments públics.
Per al meu gust, gairebé tots els panots tenen l’inconvenient de dificultar el pas amb maletes i bosses de rodes petites, tant pel soroll que fa com per les incòmodes vibracions que generen. Suposo que és per això que els paviments de Barcelona, especialment de les zones peatonals i voreres amples, vam sent omplerts amb lloses llises de diferents mides, colors i materials, amb alguna rugositat per evitar les patinades, i amb una mica d’inclinació per afavorir el drenatge de l’aigua.
Hi ha opinions per a tots els gustos sobre anar mantenir els panots, anar-los restaurant i reintroduint, o anar-los substituint. Hi ha argumentació per a tot. No he vist, però, cap plataforma “Salvem el panot!“. Per ara.
Actualització 10-8-13. Adjunto el panot Mataró, subministrat per b.a. Agraït.
15-3-18. Hi ha panots Mataró a Barcelona: carrer Pegàs, entre Pacífic i Portugal. (Actualització 6-5-21 Aquests panots Mataró han desaparegut per renovació de la vorera)

Panots Mataró a Barcelona (C. Pegàs entre Pacífic i Portugal)
Actualització 23-11-13 Restes d’un panot de lletres, a Via Laietana cantonada plaça de l’Àngel.
Actualització 17-7-14. Restes de panots de lletres, a C. Teniente Coronel Valenzuela cantonada Diagonal
Actualització 11-10-14
El nou panot Diagonal s’ha començat a instal·lar el 9-10-14 a la vorera muntanya de la Diagonal, entre Calvet i Casanova (davant del nº 590). Ha estat dissenyat per Terradas Arquitectes i produït per Escofet, reproduint les fulles dels plàtans de la Diagonal amb composició de quatre peces. És de color gris clar, que afirmen que reté poc la calor. A la capa superficial incorpora additius que produeixen, per fotocatàlisi, la descontaminació d’òxids de nitrogen de l’atmosfera, i és , a més, bactericida. La base del paviment incorpora àrids reciclats procedents de la planta de fabricació, per reduir la petjada de carboni del producte. La rugositat de la superfície el fa antilliscant (però per ara no el deixen trepitjar). Té una petita convexitat a la base per ajudar a evacuar l’aigua de pluja. Quan plogui ho constatarem.
Actualització 23-4-2015
Panots de lletres al carrer Císter cantonada amb Vista Bella, i restes al carrer de Vista Bella amb Císter (devia posar “Vista Hermosa”) i al carrer Císter cantonada amb Claravall.
Restes al carrer Escòcia cantonada Antoni Costa.
Actualització 13-6-15 Panot de lletres a c. Londres cantonada Aribau, vorera mar.
Actualització 9-6-2015
Panot vist a la plaça Rafael Benet – Carrer dels Vergós. Molt escàs, pel que sembla. Agraeixo la informació de PG.
Mitjos panots. Ubicació: Via Augusta – C. Vergós.
Actualització 4-11-15 C. Monestir, amb una M de cap per avall
Actualització 21-1-17 Panot a l’Eixample. No sembla normatiu i probablement hagi estat colocat després que per unes obres es destruissin els normatius. No recordo la ubicació exacta.
Molt interessant. Quina paciència!!!!!!
Els jubilats diabètics tipus II han de caminar molt. I caminant i mirant et venen idees. I un dia vaig pensar, quants tipus de panots hi deu haver?
I a partir d’aquí…Sembla molta feina però no n’és tanta. Amb un parell de tardes, consultes a Internet i un parell de visites dirigides es tenen totes les fotos. La redacció del text ha requerit una mica més de temps.
Si necessites la del panot Mataró només cal que xiulis…
Ni jo sóc en Humphrey Bogart ni tu la Lauren Bacall. Però xiulo.
Ep, mestre, parla per tu!
(encara que quan vaig escriure això del xiulet pensava més aviat en el Pinotxo i el Pep el grill aka Pepitogrillo…)
Aquí faltan muchas más!!! Alberto López dispone de una gran colección de panots de diversos colores como la del liceo (color negro) y otras más como rosas, azules, etc Le falta algunas pero su gran amigo número 1 se las va consiguiendo!!!
No he vist mai panots de colors pels carrers de Barcelona. Potser pen l’interior d’algunes finques sí. Al blog em limito als carrers i places públiques.
Cmans, como buen gallego el Sr Alberto López te diría haberlas ailas!! Quizá lo anime a que explique un poco donde haberlas y comente las que tiene de colores que con gran placer le fueron regaladas por su gran amigo n° 1.
Pues que diga donde. Encantado de verlas, y publicitaarlas si se puede.
[…] voleu saber més dels panots de les nostres voreres en Claudi Mans ens ho […]
Bones,
Algú sap on puc comprar la rajola o panot de la rosa de Barcelona? És la rajola més típica als carrers de la nostra ciutat, i m’agradaria tenir-ne una…
Gràcies!
Per diverses botigues del Passeig de Gràcia n’he vist. De sabó, de xocolata, de plàstic… i de morter hidràulic. Per exemple, a una botiga de la mateixa Pedrera.
No és barata.
Jo puc aconseguir algun panot de la rosa. 610 826 486
En venen de nous a moltes botigues per a turistes (Passeig de Gràcia, Rambles, Maremagnum, botigues de la Sagrada Família, etc)
Actualment les venen, i no barates, a gairebé tots es museus importants de Barcelona, servits per llibreria Laie.
Han obert una botiga al carrer Banys Nous, a prop del Caelum, on tenen tot d’objectes dedicats al Panot.
No se si venen Panots “de veritat”, pero la botiga està complertament dedicada a les rajoles.
Molt interessant! Jo tenia entès que panot hi havia un cargol, una estrella de mar i una medusa. Diria que ho vaig treure d’un joc de taula fet amb peces que l’imitaven.
Vaig llegir que es tractava d’un cargol fòssil (ammonites), d’una estrella de mar, i d’una alga denominada sargassum. No es veu massa bé, de fet.
Aixó és del “panot” dissenyat per Antoni Gaudí per a la Casa Batlló on, finalment no es va col•locar.
En canvi sí es va posar en la Casa Milà.
La dècada de 1990 l’Ajuntament de Barcelona va decidir utilitzar•lo, en una versió més gran, per a pavimentar el Passeig de Gràcia.
Evidentment, aquesta rajola no estava pensada per a ser un panot, és a dir, per a pavimentar voreres ni per estar situades a l’aire lliure.
[…] rajoles típiques de les voreres de Barcelona, especialment de l’Eixample, tenen un nom: panots. En Claudi Mans ens explica que l’Ajuntament de Barcelona va aprovar, l’any 1906, sis models de panots […]
[…] Photo credit: Claudi Mans Panots de Barcelona […]
Al carrer londres amb aribau també es troba el nom del carrer
Gràcies. L’he identificat i n’he penjat la foto avui al blog.
L’he incorporat al blog. Moltes gràcies.
I també a Aribau – París, ja inclòs a l’entrada del blog.
Gran pàgina! moltes gràcies 😀
[…] hay por la ciudad. Uno de los post más completos que he encontrado es el del blog de Claudi Mans, Panots de Barcelona, que os recomiendo tanto por el contenido, como por la colección de imágenes; funcional y […]
[…] hay por la ciudad. Uno de los post más completos que he encontrado es el del blog de Claudi Mans, Panots de Barcelona, que os recomiendo tanto por el contenido, como por la colección de imágenes; funcional y […]
Em sap greu, però abans que la casa Escofet es creés (1886), la casa M.C. Butsems i la casa Orsola, Solá y Cía. (On el Sr. Escofet es va formar), ja fabricaven panots.
Moltes gràcies per l’aportació, feta des del coneixement professional i no des del pur amateurisme que és el meu cas… Corregeixo el text citant la font.
Bon dia, algú sap si es pot utilitzar el disseny o es tracta d’una marca registrada? En el cas de que estigui registrat, sabeu on m’hauria de dirigir?
Gràcies.
Suposo que l’empresa fabricant dels panots és propietària del disseny, i no es pot reproduir en cap format si no és amb la seva autorització. http://www.escofet.com/pages/escofet/escofet.aspx
[…] word for the walkways pavement tile is panot and the people of Barcelona consider it as an icon and part of their identity. One of the most […]
A Barcelona, de panots de Mataró, amb 4 pastilles i dos cercles, n’hi ha uns poquets al Carrer del Pegàs, entre Pacífic i Portugal: tot just una o dues fileres arrambades a la paret.
Estaria molt bé fer un esforç per conservar tots els panots històrics. Què poc que costaria que en algun carrer significatiu els poguessis veure tots seguits acompanyats d’alguna explicació.
Gran feina. Enhorabona.
Gràcies. Hi visc aprop però no m’hi he fixat mai. Ho aniré a comprovar…
Vistos. Ja ho he incorporat al blog.
Moltes gràcies.
Hi ha alguna pastisseria q faci un postre o dolç que també es diu panot? Crec que ho havia sentit en algun lloc..
Panettones sí. Panots, no em sona, la veritat.
[…] rajoles típiques de les voreres de Barcelona, especialment de l’Eixample, tenen un nom: panots. En Claudi Mans ens explica que l’Ajuntament de Barcelona va aprovar, l’any 1906, sis models de panots […]
Del panot no normatiu amb una rodona central i rodones estroncades als laterals n’hi ha forces al carrer Bailen entre València i Mallorca.
Falta el Carrer d,Aragón . Amb las rajoles Blanques i negres
On són aquestes rajoles blanques i negres? No les tinc vistes.