Curriculum

CLAUDI MANS I TEIXIDÓ. BREU CURRÍCULUM

Actualitzat 10-9-22

Nascut a Badalona (Barcelonès) el 1948.
Llicenciat (1970) i doctor (1974) en Química per la Universitat de Barcelona (UB).

CÀRRECS I FUNCIONS ACTUALS
Catedràtic jubilat i Professor emèrit d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona, des de 1-10-08. Jubilat el 29-6-2018.
Director científic del Comité Español de la Detergencia, Tensioactivos y Afines (CED) des de 1-4-09.
Membre de les entitats científiques i professionals següents: ACCA (Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació) i SCQ (Societat Catalana de Química) (de l’Institut d’Estudis Catalans), ACCC (Associació Catalana de `Comunicació Científica) Col·legi de Químics-ANQuE (Asociación Nacional de Químicos de España), SEQUIIQ (Sociedad Española de Química Industrial e Ingeniería Química) i APFQC (Associació de Professors de Física i Química de Catalunya).

PRINCIPALS CÀRRECS, FUNCIONS I ACTIVITATS ANTERIORS
Catedràtic d’Enginyeria Química de la UB (1986-2008)
Delegat del rector com a coordinador del Campus de l’Alimentació de Torribera UB, des de 1-1-09 al 20-5-2012.
President de la Comissió per a l’Avaluació Docent de la UB (CADUB) des de 2007 a 2011.
Director acadèmic de Les Heures – Fundació Bosch i Gimpera (UB) (2002-2003)
President de la Divisió de Ciències Experimentals i Matemàtiques de la UB (1994-2000)
Degà de la Facultat de Química de la UB (1991-1994)
Cap d’Estudis de l’ensenyament de Química de la UB (1990-91)
Director del Departament de Química Tècnica (actualment Secció d’Enginyeria Química del Departament d’Enginyeria Química i Química Analítica) de la UB (1980-86 i 2006-08)
Vocal fundador de la Junta del Claustre de Doctors de la Universitat de Barcelona (de 1997 a 27-11-2009)
Vocal del Patronat de la Fundació Bosch i Gimpera de la UB (1989-2000)
Membre del CONACIT del Departament d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya (1994-1999)
Representant de la UB a la Comissió d’Universitats de la patronal CECOT (2000-2002)
Representant de les universitats europees al Regional Council (Europa, Àfrica, Orient Mitjà) de l’International Baccalaureate Organization (IBO), (2006-2008).
Representant espanyol a la Working Party on Education de la European Federation of Chemical Engineering (EFCE), des de 2004 a juny de 2010.

Col·laborador periòdic del diari ARA (suplement de ciència dels dissabtes), columna Artificial, naturalment (des de octubre 2013 fins febrer 2020)

Col·laborador del CosmoCaixa fins 2018
Col·laborador habitual o esporàdic de les revistes Notícies per a Químics, Revista de la Societat Catalana de Química, Educació en Química, Química e Industria i DaualDeu

ACTIVITAT DOCENT I INVESTIGADORA RECENT
Professor al Màster Oficial d’Enginyeria Química (des del curs 2013-14 al 2017-18).
Director i/o professor de cursos diversos de divulgació
Autor d’un llibre de text sobre Química Industrial i coautor del llibre Curso de Ingeniería Química Ed. Reverté. (12 reimpressions)
Tutor de 15 alumnes d’Enginyeria Química, fins juny 2018

Recerca en didàctica i divulgació de la ciència.
Director de 7 tesis doctorals i 2 en curs.
Publicats més de 200 articles de recerca o de divulgació , 150 comunicacions i més de 400 conferències o xerrades a congressos i entitats de temàtica diversa.
Director Científic del CED (Comité Español de la Detergencia, Tensioactivos y Afines), Barcelona, des de 1-4-2009. Membre del Comitè Científic de les Jornadas del CED des de 1990.

Col·laborador de Ràdio Ciutat de Badalona, des de 12-9-22-

Activitats anteriors destacables: Vocal de l’Organizing Committee del congrés FORMULA V (Potsdam 2007) i Formula VI (Estocolm 2010). Organitzador del congrés Formula VIII (Barcelona, juny-juliol 2016) i membre de l’International Advisory BoardChairman del 14th Surfactants in Solution Symposium (Barcelona 2002). Vocal del Comité Científic de CESIO-1996. Membre del Comitè científic del IV i V CIDUI.

LLIBRES DE DIVULGACIÓ
La truita cremada (2005, vuit edicions en català i castellà); Els secrets de les etiquetes (2006, 3 edicions en català i castellà); La vaca esfèrica (2008); Sferificaciones y macarrones (2010, 2 edicions); La química de cada dia (2016, 2 edicions); 100 Preguntes de Química Quotidiana (2017), La Química en la cocina: una inmersión rápida (2018), traduit a l’anglès (The Science of Cooking. A Quick Immersion, 2019) i al català (2022). Coautor de 100 curiositats sobre la taula periòdica i els elements químics (2019) i 150 anys de taules periòdiques a la UB (2019).

PREMIS
Distinció UB (Consell Social-Claustre de Doctors) a l’activitat divulgadora (2014), ex aequo amb Abel Mariné.
Premio Nacional de la Asociación Nacional de Químicos de España, 2011
Premio Rhône-Poulenc a la Investigación Tecnológica 1991 pel treball de recerca: Modelización y diseño de reactores de contacto multifase gas-líquido. Autors: F. Talens, J.M. Gutiérrez, C. Mans.
Premi Hispano-Química 1991 pel treball de recerca: Estudio sobre la efectividad de las membranas de ósmosis inversa de poliamida en la recuperación de Cr(III) en curtición. Autors: M. Galán, C. González, J. Llorens, C. Mans
Premi DIVULGA 1983 del Museu de la Ciència de la Fundació Caixa de Pensions, per l’article de divulgació científica Meditació davant una truita cremada: mullar, adherir i rentar
Premi Eduard Fontserè de la Fundació Salvador Vives i Casajuana, edició 1979, per un Manual de Química Industrial
VIII Premi Jordi Camp a la investigació en tensioactius (març 1978) pel treball Absorción física de gases ácidos en soluciones acuosas de tensioactivos. Amb Salvador Plaja Ballester.

CURRICULUM COMPLET (a la web)
Llibres i capítols de llibre Articles de recerca. o de divulgació Conferències Cursets Comunicacions a congressos i altres textos.

9 Responses to Curriculum

  1. […] Aquest mes de gener em fa especial il·lusió perquè encetem el tercer any. Hem convidat Claudi Mans per parlar sobre La química a la cuina, en el primer dimecres del trimestre dedicat a l’Any […]

  2. socjo ha dit:

    Tindré el gust de veure i potser parlar amb el señor Mans i tant si tinc la oportunitat de dir-se-u, com no; volia fer-li arribar el missatge de que un dels seus alumnes (ja adult, alvoltant dels 45) es professor i es una de les persones mes ignorrants en l’ensenyament de la química. I a perjudicat a massa alumnes amb la seva ignorancia, excentrisisme i de vegades sembla mala fé. Per això desitjaria que tingui un tracte semblant al que ells ens donava, I perquè pugui sentir lo malament que o pasavem els alumnes en les seves clases. Moltes gracias per la seva atenció.
    SERGI CRUZ 😉

    • cmans ha dit:

      Disculpa el retard en la resposta. Si entenc el missatge, un antic alumne meu (S.C.) és, en la teva opinió, “una de les persones més ignorants,…”. Potser sí, no em sembla que m’hagi tornat a trobar amb ell. En tot cas, dec haver tingut uns 3000 alumnes o més, i entre ells hi ha de tot. Si en sóc responsable d’alguna cosa, ho lamento. No sé si un professor d’una assignatura (5% del total de la carrera, com a màxim) pot marcar tant com per generar una personalitat tan nefasta com escrius.

  3. ECRICE2016 | ha dit:

    […] En aquesta adreça trobarem el currículum més complert: https://cmans.wordpress.com/curriculum-2/ […]

  4. alfredo ha dit:

    vaig estar a la presentació del llibre fa uns dissabtes…

    espero que espero que el resultat sigui gratificant i pogué disfrutar de un pròxim aviat.

  5. enginyeraquimica ha dit:

    Espero tenir la sort de no tornar a coincidir amb el Dr. Caudi Mans. Socjo, el teu professor de química devia aprendre del Dr. Mans, perl què fa el tracte a les persones.
    Tots som com som, alguns extrovertits, alres introvertits, alguns espavil.lats, altres no tant, alguns ràpid, i altres una mica més lents, però tots ens mareixem un respecte, cosa que MAI vaig rebre d’aquest il.lustissim (també per posar-hi una mica d’humor) Doctor.

    De totes maneres li desitjo el millor, només una cosa treballi la humiltat.

    • cmans ha dit:

      Òbviament lamento la mala impressió que et vaig fer. No sé si el mal tracte a que et refereixes és en algun aspecte concret (no respondre’t a classe, no atendre’t en alguna queixa) o es refereix a faltar al respecte. Mai he volgut faltar al respecte a ningú, i et quedaria molt agraïda si poguéssis indicar quan i en quin context consideres que t’he faltat al respecte.
      En termes generals les enquestes d’avaluació m’eren força o molt positives, i no vaig detectar mai la necessitat de modificar de forma important cap aspecte.
      En tot cas, gràcies pel comentari i pel desig del millor.
      He respost també a Sócjo, per si creus convenient llegir-ho.

  6. […] Aquest mes de gener em fa especial il·lusió perquè encetem el tercer any. Hem convidat Claudi Mans per parlar sobre La química a la cuina, en el primer dimecres del trimestre dedicat a l’Any […]

  7. […] Mans Teixidó, Claudio. [Barcelona] : Col.legi Oficial de Químics de Catalunya, 2005 […]

Deixa un comentari