EL DANACOL REDUEIX EL COLESTEROL?

Sí.

(Quan jo pontifico i faig afirmacions de temes que no sé prou, vull dir que estic fent confiança en experts que em diuen que sí. En afirmacions sobre temes alimentaris, l’Agència Europea de Seguretat Alimentària EFSA, que és qui té la darrera paraula en permetre que Danone faci les afirmacions que fa).

No hi ha colesterol bo i colesterol dolent. Tot el colesterol té la mateixa fórmula química, C27H46O, i una relativament complicada estructura química, com es veu a la figura. És un greix de tipus esteroide, amb quatre anelles d’hidrocarbur. Es diu colesterol perquè es va trobar a la bilis (en grec chole-), a temperatura ambient és sòlid (stereos-) i té un grup alcohol -OH a la molècula, d’on li ve el sufix -ol. És una molècula imprescindible per la vida, forma part de les membranes cel•lulars i té un important paper a les cèl•lules nervioses. És també un precursos de diferents hormones, sals biliars i la vitamina D.

Molècula de colesterol

Molècula de colesterol


Els nivells de colesterol en la sang i què els influeix és un tema molt discutit i encara obert. El colesterol humà procedeix de la síntesi pròpia (via endògena) i de la ingesta (via exògena) en una proporció mitjana de dos terços a un terç. Mengem colesterol amb els aliments animals greixosos, i especialment formatge, rovells d’ou, carn de bou, de porc, de cavall, peix, gambes i la llet. Ara es considera que la ingesta té relativament poca importància en la salut, perquè molt del colesterol ingerit ho és en una forma que s’absorbeix poc.

El 25% del colesterol endògen es fa al fetge i la resta a altres òrgans: intestins, glàndules suprarenals i genitals, i altres. El colesterol és transportat entre el fetge, els intestins i els teixits musculars per la sang. Però, com que és un greix insoluble en el líquid plasmàtic, que és acuós, ha de formar estructures complexes amb proteïnes, que són arrossegades com si fossin partícules pels vasos sanguinis. Aquestes estructures són de diversos tipus. Depenent de la seva densitat són: les lipoproteïnes de baixa densitat o colesterol dolent (LDL), que contenen unes 1500 molècules de colesterol, i les d’alta densitat (HDL) o colesterol bo, amb menys colesterol i més proteïna. El colesterol és el mateix, el que el fa bo o dolent són les seves bones o males companyies…

Les LDL porten el colesterol del fetge a les cèl•lules. Les cèl•lules que moren de tot l’organisme deixen molècules de colesterol lliures, que són atrapades per proteïnes de la sang donant estructures de densitat més elevada, les HDL, que reaccionen químicament donant noves estructures de LDL. La cosa és parcialment cíclica, i evidentment. molt més complexa que el que jo dic aquí: hi ha també altres estructures de colesterol i proteïnes, les VLDL, de densitat més baixa (very low)i els quilomicrons, agrupacions més petites.

Com és sabut, es poden dipositar als vasos sanguinis molècules del colesterol procedent de les estructures de LDL, seran l’origen de les plaques d’ateroma a les artèries, i l’arterioesclerosi. Per evitar-ho, en termes generals, ara es recomana que el valor de la concentració de colesterol total en sang ha de ser de menys de 200 mg/dL, i que hi ha d’haver com a màxim 150 mg/dL de LDL i com a mínim 40 mg/dL de HLD. Aquests són els paràmetres de les màquines que m’analitzen la sang. He vist que hi ha altres valors de referència més restrictius.

Una molècula d'esterol

Una molècula d’esterol


Les plantes no fan colesterol sinó fitosterols, d’estructura química similar. N’hi ha a molts productes vegetals, com les taronges o la col, en concentracions molt baixes. Els fitosterols poden ser absorbits als budells, com el colesterol. Aquest és el fonament de l’ús de fitosterols com a sistemes de reducció del colesterol al l’organisme: com més fitosterols absorbits menys colesterol absorbit. N’hi ha de dos tipus bàsics: esterols i estanols. El Danacol conté esterols, i el Benecol, estanols. La seva estructura química s’assembla una mica a la del colesterol, com es pot veure de la figura. Té els quatre anells centrals similars, i el que són diferents són les ramificacions.
Ingredients del Danacol

Ingredients del Danacol

Recomanacions d'ús del Danacol

Recomanacions d’ús del Danacol. Fes clic per ampliar


La EFSA va emetre una opinió científica en que acceptava les alegacions de Danone el 31 de juliol de 2009 [+] i recomanava que el tractament amb Danacol hauria de ser supervisat per un metge. La barreja d’esterols que Danone va sotmetre a aprovació en contenia 7 ó 8, de noms tècnics que no venen al cas. I això és el que Danone ven amb el seu Danacol. Una dosi conté 1,6 g d’esterols, i es recomana no passar dels 3 al dia, o sigui que menys de dues ampolletes. És interessat llegir tota la literatura amb lletra petita de l’etiqueta, aquí reproduida.

Altres empreses venen productes similars. El Benecol, de Kaiku, conté estanols, que fan aproximadament el mateix efecte que els esterols, és a dir, bloquegen parcialment l’absorció de colesterol als intestins. L’empresa McNeil, filial de Johnson&Johnson, va estudiar els estanols, i el 1995 l’empresa Raisio, una altra filial, va comercialitzar el Benecol a Finlàndia, i després a altres països. Kaiku es va aliar el 2004 amb Valio, de Finlàndia també, que tenia la representació del Benecol, i des de llavors el comercialitza. Danone va comercialitzar a Espanya el Danacol també el 2004. Tant els esterols com els estanols es poden afegir també a les margarines, i hi ha paisos en que, per raons comercials, és la única forma permesa.

Aquests productes s’han de prendre com a postres, perquè cal que siguin als budells quan hi arribi la resta de menjar, amb el colesterol que pretens evitar que s’absorbeixi.

Els experts, i Manolo Escobar i Vicente del Bosque diuen que funcionen. Els estudis de l’agència europea EFSA, i també agències independents, com la OCU, així ho accepten. L’eficàcia que tenen aquests productes ve donada per la reducció del colesterol total en sang després de prendre’l durant unes tres setmanes. Afirmen que s’assoleixen reduccions d’entre el 7 i el 10% del colesterol total, degut a que redueixen la presència en sang de les LDL, el colesterol “dolent”. No modifica ni el nivell d’HDL ni el dels triglicèrids. Per aquesta darrera raó en certs cercles desacrediten aquests productes, dient que la millora que aporten no compensa el seu preu, ni és una millora assegurada per a tothom.

Com funciona el Danacol?

Com funciona el Danacol?


Son productes que són a mig camí entre aliment i medicament, cosa que no és cap novetat al món. Però, de fet, no són prou medicaments perquè ni esterols ni estanols no s’absorbeixen gaire i no entren a l’organisme, i menys els estanols: de fet, topològicament parlant el tub digestiu és “l’exterior”, com el forat d’un donut.

Els productes amb estanols tenen una flexibilitat d’ingesta superior. Et pots prendre fins a tres Benecols , però no es recomana prendre més d’un Danacol al dia. Danone està tan segura de l’eficàcia del Danacol que es permet anunciar que si algú segueix la dosi indicada i en tres setmanes no redueix significativament el colesterol, li tornen els diners: un màxim de 16 €, sotmès a un conjunt de condicions que es poden trobar a la web de Danacol.

Si tens un colesterol total de 220, el prens aquests productes i tot va bé i el redueixes un 10% passes a estar a 198, que ja és per sota del llindar de perill. El problema és si això et deixa tranquil… perquè si deixes de prendre el suplement i mantens la dieta com abans tornes a pujar. Per altra banda, aquests valors no són fronteres entre la vida i la mort: són valors indicatius.

O sigui que fes bondat.

AMPLIACIÓ 18-2-14 El Diari de la UE ha publicat el 30-1-14 que els productes amb fitosterols, fitostanols i derivats han de dir a les etiquetes que no estan destinats a persones que no necessiten controlar el seu nivell de colesterol en la sang. Danacol ja ho indicava així.

(Anteriors entrades relacionades: L’Actimel et defensa? , Els iogurts ja no caduquen, Una etiqueta: Bifrutas Pascual, i Ortorèxia-1)

2 Responses to EL DANACOL REDUEIX EL COLESTEROL?

  1. […] principis actius i nutricionals, convertint-los en aliments funcionals. Ho hem vist amb el Danacol [+] , i en certa manera amb l’Actimel […]

  2. […] no estan malalts. I fins i tot algunes etiquetes semblen prospectes de productes farmacèutics [+], [+], […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: