NUCLEAR 2. PODEM MENJAR ALIMENTS PROVINENTS DEL JAPÓ?

Vaig anar a fer una xerrada a un institut de Barcelona, i en lloc de parlar del tema que haviem quedat vam improvisar un col•loqui sobre les centrals nuclears del Japó. Algunes de les preguntes eren significatives. Les aniré comentant aquí. Segueixo la numeració que havia començat a NUCLEAR 1.

5. Si importem aliments del Japó, poden ser radioactius?

Sota la denominació de radioactivitat s’hi amaguen diferents realitats:
a) radiació electromagnètica de freqüència molt alta capaç de produir mutacions i càncers: la radiació gamma. Un ésser viu pot sofrir importants danys si es sotmet a aqusta radiació (i tambe a raigs X). Però aquesta radiació no queda a la substància, no la transforma en radioactiva, de la mateixa manera que la radiació electromagnètica visible no fa que els objectes que il·lumina es transformin en generadors de llum. Una manera útil d’eliminar microorganismes i plagues de les patates i molts altres aliments és per irradiació, i s’aplica a diferents paísos.

b) radiacions beta i alfa. La radiació beta són electrons despresos d’un nucli, que en fer-ho canvia de naturalesa. La radiació alfa són nuclis d’heli. Aquestes radiacions poden actuar sobre les substàncies però no hi acumulen radioactivitat.

c) matèria radioactiva, bé sigui natural (per exemple l’urani-235) o generada en reaccions de fissió, com el iode-131 o el cesi-137. Aquestes matèries poden estar en forma de partícules sòlides o dipositar-se sobre la pols atmosfèrica, i caure sobre la roba, el terra, les plantes o el cos humà, i ser transportades pel vent o per l’aigua. Aquestes substàncies constitueixen la contaminació radioactiva de la que es sol parlar. Les vaques de zones contaminades poden produir llet amb aquests radioisòtops, com s’ha indicat en l’episodi de Fukushima, sense que se’n hagin dit les concentracions, tot i que el govern japonès ha afirmat que no eren elevades.

Aquestes substàncies radioactives tenen una vida mitjana molt diferent: pel iode-131 és de vuit dies. Això vol dir que la meitat del iode deixa de ser radioactiu en vuit dies; de la resta, la meitat deixa de ser radioactiu en vuit dies més (i en queda el 25%),. Al cap de vuit dies més en queda el 12,5%, i així successivament. fins que n’hi quedin quantitats irrellevants. Aquest iode-131, que pot provocar càncer de tiroides, es fa servir precisament en el tractament de diferents malalties de la glàndula tiroides…
El cesi-137, junt amb l’estronci-90, són els radioisòtops generats en les fissions nuclears com a subproductes que solen provocar més contaminació radioactiva de llarga durada. La vida mitja del Cs-137 és de centenars d’anys.

Aquestes substàncies es poden retirar dels aliments líquids si es tracten amb un sistema de bescanvi iònic adequat, que reté ions -radioactius n¡i no radioactius- de forma selectiva segons la seva composició. El rebuig de l’operació de tractament s’ha de tractar com a residu radioactiu, i el líquid resultant està quasi lliure de la substància retinguda, i per tant lliure de radioactivitat.

Responent a la pregunta inicial, si importem aliments que hagin estat irradiats, voluntàriament o per accident, aquests aliments no són radioactius. Si els aliments han contingut substàncies radioactives i s’han rentat bé, no contenen radioactivitat. Si no s’han rentat, i contenien iode-131, la radioactivitat haurà anat disminuint tant més com temps faci que es van contaminar. Al cap d’un mes hi quedaria el 6,25% de la radioactivitat original. Si, en canvi, havien estat contaminats amb cesi-137 i no s’han rentat, tindran pràcticament la radioactivitat que tinguéssin en el moment de contaminar-se.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: