LA COLÒNIA SEDÓ: UNA VISITA INDUSTRIAL ESPLÈNDIDA

El Museu de la Colònia Sedó [+] [+] és part del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, ubicada a Esparreguera, al peu del Llobregat. La colònia segueix sent un nucli industrial, ara sense la indústria tèxtil que en va ser l’origen. L’edifici on hi havia les successives turbines hidràuliques que donaven l’energia mecànica als més de 2500 telers que va arribar a tenir s’ha museïtzat i és de gran interés. Els enllaços que he posat abans expliquen perfectament la història i l’evolució de la colònia. Per això aquí em limito a posar-hi algunes fotos pròpies, les que més m’han motivat.

És una visita que recomano vivament: mai m’havia pogut posar a la conducció de l’aigua d’una turbina… Es pot fer també la visita de la part exterior de la colònia, més convencional. En total són unes dues hores.

La darrera turbina tipus Francis que es va usar a la colònia Sedó. És de 1899 i fabricada a Barcelona

Dins de la conducció d’entrada de l’aigua

La turbina (nº 9) va ser alimentada primer per l’aigua provinent del salt nº 7, aigua procedent de la resclosa del Cairat, a 4 km, i que és a uns 30 m per sobre de la turbina. Per permetre sedimentar les pedres i la sorra que arrossegava l’aigua, i que podien fer malbé la turbina es va dissenyar una conducció alternativa pintada en groc al dibuix, que no feia un salt brusc sinó una baixada més suau, al llarg de la qual els sòlids podien sedimentar i anaven a parar al tram final en groc a la dreta de l’entrada de la turbina. És un original sistema de decantador-sedimentador horitzontal, que està a la pressió hidrostàtica de l’entrada de la turbina. Cal netejar periòdicament la conducció.

En blau s’indica el canal encara existent, que va ser usat al començament de la implantació de la colònia.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: