
El tren de Barcelona a Mataró, de 1848, va propiciar la instal·lació d’un gran nombre de fàbriques de tot tipus al llarg de la via en el seu tram de Badalona i el Poblenou. El fet que anés paral·lel a la costa va facilitar que les fàbriques poguéssin llençar els residus al mar, d’on treien també l’aigua per refrigerar les instal·lacions.
Fins al 25 de setembre de 2022 es pot visitar al Museu de Badalona una completa exposició sobre les fàbriques, avui ja derruides o abandonades, que hi havia al llarg de tota la costa. En queda funcionant l’Anís del Mono, i algun edifici conservat, com el de la metalisteria G.de Andreis (la Llauna), conservat com a institut de batxillerat, o l’edifici del CACI (el Coco) que sembla que, després de passar per la UB, se’l quedarà la UPC com a centre de suport a la recerca.
A l’exposició hi ha 27 fàbriques o instal·lacions (dues estacions de tren), cadacuna amb la fitxa, un text de qui, que i quan funcionava, fotos o plànols de les instal·lacions, i, per a algunes fàbriques, mostres del que fabricaven: utensilis i objectes de vidre, sacs d’adob, ampolles d’anís, xapa metàl·lica, …
És una visita molt recomanable per a tots els BTV (de Badalona de Tota la Vida) i els interessats en la història de la indústria catalana,
Exposició oberta a la planta 2 del Museu de Badalona (Pl. Assemblea de Catalunya 1, Badalona, a 5 min de l’estació de metro Badalona Pompeu Fabra de la línia 2). De dimarts a dissabte de 17 a 20, i els diumenges de 10 a 14. Agost tancat. (HORARI ACTUALITZAT)


[…] Foto aèria de 1974, quan la S.A.CROS estava a Badalona en plena activitat. Era química a la vista 8des del tren) a l’oida pel soroll del processament de pirita, , i a l’olfacte pel diòxid de sofre i els gasos nitrosos que emetia. Aquesta foto ja havia estat publicada a una entrada anterior [+] […]