ERUPCIÓ: NI FLAMES NI CENDRES

Sento que una periodista ha preguntat als bombers de l’illa de La Palma: “¿Y por qué no hacen nada para extinguir el volcán”? Innocent i ignorant, s’imagina que un volcà és un incendi que es pot tractar com els altres incendis.

Però el llenguatge amb que la major part de gent descriu una erupció volcànica no és gaire més científic. Aclarim molt breument tres idees bàsiques, que s’haurien d’incrustar al cap dels nens de les escoles quan els expliquin els volcans..

 1. A un volcà no hi crema res, perquè no hi ha res combustible. La lava és un mineral del tipus de silicats, que no pot cremar. Quan és molt calenta, naturalment que ens cremariem si la toquéssim, però això és un altre sentit del terme cremar. La flama del gas crema perquè el gas es crema però la lava crema tot i que la lava no es crema.
 2. Les flamarades que surten d’un volcà no són flames, perquè no s’hi crema res. És mineral incandescent. Si va a parar al bosc o a la casa del costat, el bosc o la casa es cremen i llavors sí que hi ha flames de l’incendi.
 3. Les cendres que desprèn un volcà no són cendra, perquè la cendra és el producte d’una combustió, i hem quedat que a un volcà no hi ha combustions. Les cendres, que s’haurien de dir cendres volcàniques, són petites pedretes, silicats de mida de gra molt petita, que poden pujar molt amunt de l’atmosfera pels corrents de convecció generats pel volcà i l’aire calent del seu entorn i, com que són sòlids erosius, poden fer mal als motors dels avions..

Tot això ja s’havia explicat el 2010 [+] quan hi va haver l’erupció del volcà islandès al que anomenen Eyjafjallajökull, tot i que es diu només Eyjafjalla. El jökull final vol dir gelera. I ho anirem explicant cada cop que faci falta

4 Responses to ERUPCIÓ: NI FLAMES NI CENDRES

 1. […] La flama del gas crema perquè el gas es crema però la lava crema tot i que la lava no es crema. Claudi Mans Professor emèrit d’Enginyeria Química de la Universitat de […]

 2. […] La flama del gas crema perquè el gas es crema però la lava crema tot i que la lava no es crema. Claudi Mans Professor emèrit d’Enginyeria Química de la Universitat de […]

  • cmans ha dit:

   Just després de la Setmana Tràgica en que es van cremar moltes esglésies, un polític important va anar a un dinar a un convent de frares per quedar bé. Per postres li van donar crema, que li va agradar molt, i, en el discurs final, va dir que tot havia estat molt bé i que acabava amb un visca: “Visca la crema dels convents!!”.

 3. […] Para más información, se puede leer este artículo de Claudi Mans (en catalán).  […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: