TRANS I GÈNERE

Em trobo pel carrer un parell de pintades convocant per avui 8-3-21 una vaga transfeminista, i amb un símbol que no havia vist mai, però que es pot deduir què vol dir, més o menys. Parlem-ne.

Fes clic a les imatges per veure-les bé

Vaig iniciar tímidament una incursió en els temes de gènere i sexe en el post Quants colors hi ha a l’arc de Sant Martí?, I veig que el tema ha avançat i s’ha complicat molt, tant pel que fa al nombre de subconjunts classificables dins del col·lectiu LGTBI, que ja en aquell temps era LGBTTIQQ2SA.  I cada un dels subgrups i grupuscles té el seu nom i la seva bandera, com es pot constatar als enllaços [+] .  Parlar d’això -des de fora- ens portaria a un exercici llarguíssim, amb la probabilitat d’equivocar-me, jutjar malament i gairebé ofendre a alguns militants especialment sensibles a adjectius que per a mi són neutres i descriptius, però sentits subjectivament se senten com a ofensius , com ja m’ha passat algun cop. No seguirem per aquí.

La representació mitjançant símbols del sexe i del gènere dels individus, ja té molts anys.  A aquest enllaç [+]   hi pots trobar els símbols més clàssics de mascle i femella, i totes les seves variants. Els símbols bàsics d’home i dona procedeixen  dels símbols de l’antiga Grècia i Roma per indicar els déus Ares – Mart (i el metall coure)  i Afrodita – Venus (i el metall plata).

Hi ha diverses interpretacions del significat dels símbols. L’interpretació clàssica indica que el símbol de Mart, déu de la guerra,  és un escut i una llança, i el de Venus és un mirall. Aquests símbols van ser adoptats pel biòleg Carl von Linné el 1751 per indicar el sexe d’individus, animals i plantes, juntament amb el símbol x per als hermafrodites i individus híbrids. Es pot suposar que Linné va adoptar el símbol de Mart perquè es podia atribuir a un penis en erecció, i el símbol de Venus es referia a una vulva, però no sé trobar la confirmació d’aquesta suposició.

Hi ha moltíssimes representacions dels gèneres per tal d’identificar les portes dels lavabos, quan no són unificats. Tots els lavabos de tots els països -al menys, d’Europa- són plens de representacions enginyoses, procaces o trivials per identificar el gènere, i a vegades són simples lletres, com M, F, H, … i no saps si M és masculí o mujer i si H és hembra o hombre, o què. El més curiós que he vist és als lavabos del Museum of Pop Culture (MoPOP) de Seattle (WA), fundat per Paul Allen, fundador també de Microsoft. Al costat d’identificacions clàssiques com les siluetes d’home i de dona (per cert, quantes dones van actualment amb faldilles trapezi…?), dels símbols biològics de la fletxa i la creu, i de la composició dels cromosomes humans XY i XX hi figuren altres representacions en broma de robots, d’androides i altres símbols.

Entre les llistes estàndard  d’emojis no hi ha aquests símbols de gènere, però es poden trobar en altres col·leccions. Des de fa uns anys Apple i WhatsApp van crear cares i figures d’emojis amb molt poques, si no cap, referències de genère, per facilitar els missatges unisex..

El símbol transgènere, o transfeminista, tal com és al carrer, és una combinació dels signes de gènere masculí i femení junts en un mateix cercle, afegint-hi o no la barra que creua el signe masculí (que també indiaca mascle transgènere), i un tercer braç inclinat cap amunt,. Les dues versions del símbol representats a la figura, i que són al barri de Sant Andreu de Barcelona, tenen el braç masculí en dues orientacions diferents -l’artista encara no ho acabava de tenir clar- essent el genuí el de la figura de l’esquerra (el tercer braç tallat), però el braç de la dreta sembla que tingui una estrella al final, en lloc d’una fletxa. No sé si és incompetència del grafiter o un símbol diferent que no trobo. Podria ser això darrer, perquè en el text es parla de vaga transfeminista, mentre que en els codis dels símbols es parla de transgènere. El concepte de transfeminista és més militant, tal com Frida Kahlo va definir amb el seu símbol , amb un puny dins del símbol femení, i tot de color lila. No entrem en el tema de la Frida, santa laica per a molts, però plena -sembla- de contradiccions internes i externes…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: