HOMEOPÀTIC + ALOPÀTIC = HÍBRIDOPÀTIC ?

De fa temps que el terme homeopàtic, com els termes natural, equilibrat, complet, ecològic o de proximitat són valorats socialment de forma positiva. Cap d’aquests termes suposa cap reconeixement de que el producte al que s’aplica sigui millor, més eficaç, més nutritiu, o més saludable.

Les campanyes llançades en contra dels productes homeopàtics usen dos arguments bàsics. El basat en la teoria química, que diu que a les elevades dilucions dels productes no hi queda cap rastre del suposat principi actiu. I l’argument basat en que no té més eficàcia que un placebo qualsevol.

Fabricants de productes homeopàtics s’han inventat productes híbrids, amb una part homeopàtica i una part de medicament convencional a les concentracions convencionals. Se’ls podria denominar medicaments hibridopàtics, potser. D’aquesta manera, si el medicament funciona, es pot al·legar que la millora s’ha produit pel medicament homeopàtic.

A la foto adjunta podem veure part dels envasos de dos medicaments dels EUA, prescrits per al desembussament dels sinus nasals, la rinitis i afeccions lleus similars. El de la part superior és el medicament convencional, una típica dissolució salina tamponada, amb un desinfectant bactericida típic, el clorur de benzalconi.

A la dreta, els ingredients “actius” del medicament homeopàtic. Conté tres sals inorgàniques (nitrat de plata, dicromat potàssic i carbonat de sodi) a dilucions homeopàtiques (per sort, perquè els dos primers són tòxic i molt oxidant, respectivament) i extractes homeopàtics de cinc plantes.

I a sota, la composició d’ingredients “inactius” del medicament homeopàtic. Coïncideixen pràcticament amb els ingredients del medicament convencional: la dissolució salina tamponada, amb el mateix desinfectant.

Tots dos funcionaran igual, suposant que les concentracions d’aquests darrers ingredients siguin les mateixes en ambdós. Però, si funciona, la impressió en l’usuari serà que el medicament homeopàtic és eficaç i que l’homeopatia funciona. Naturalment, funciona gràcies als ingredients “inactius” que conté. Si tan inactius són, per què els hi posen?

No és precisament una conducta gaire exemplar, em sembla a mi.

Comparació. Fes clic per ampliar.

Comparació. Fes clic per ampliar.

One Response to HOMEOPÀTIC + ALOPÀTIC = HÍBRIDOPÀTIC ?

  1. José Antonio Martínez Pons ha dit:

    Totalment d’acord. Crec , a més, que darrera l’homeopatia hi ha molts d’interessos creats, molt aprop, si no dins, l’estafa ( molts d e creents diuen que stán contra el nogoci farmacèutic….si el que fan ells no es negoci “venga Dios y lo vea”).Com es pot cobrar el que es cobra per una disolució a 15 centesimals del producte que sigui, es igual, no n’hi ha gens, i lactosa? Com es poden crear a universitats que pretenen esser serias, i no no a facultats de de psicologia o similars, sino a facultats de química o farmàcia departaments de estudis homeopàtics?. A mi em fan gràcia els arguments dels que defenssen aquestos mètodes,dels que no repeteixo exemples per esser breu, El problema no es el mal que poden fer, amb la concentracio que presentan, , no en fan cap, excepte que el pacient es alèrgic a la lactosa sino perque retrassen o impedeixen l’utilització de tarapèuticas coherents i científicament `provades com a d’alt nivell d’efectivitat..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: