HISTÈRIA SACARINA

He agafat tota la sacarina que tenia a casa i l’he llençat“, deia la senyora a un programa de ràdio. Histèria?

Diversos investigadors del Weizmann Institute of Science, d’Israel, han publicat a Nature de 17-9-14 una recerca on presenten experiments amb rates i amb humans, per veure si tres edulcorants generaven algun problema metabòlic. Són tres edulcorants perfectament coneguts: la sacarina E-954, autoritzada a Europa des de fa molts anys, l’aspartame E-951, autoritzat des de fa trenta anys, i la sucralosa, E-955, més recent, autoritzada des del 2000.

Per les botigues es venen edulcorants en diferents formats: gotes, granulats i pastilles. A l’hipermercat que tinc aprop, n’he vist una vintena o més de diferents marques. Pels bars i restaurants donen sobrets, i a tot n’hi diuen “sacarina“, excepte els coneixedors del tema, vegetarians i ecologistes, que la distingeixen de l’estèvia [+]. La major part d’edulcorants que he vist eren barreges de ciclamat de sodi i sacarina sòdica com a productes bàsics. Fins i tot té la mateixa composició el producte Edulcosor de l’empresa Soria natural, que fa publicitat diguem-ne “verda” i té una amplíssima gamma de productes d’herboristeria, nutrició especial i, aviat, homeopatia. No crec que els pins dels Picos de Urbión produeixin ciclamats ni sacarina…

Només a un format dels que he vist hi deia la composició quantitativa: al producte Special Line, propi d’El Corte Inglés. Era un flascó de 39 g, amb 650 pastilles que tenien un 6,7% de sacarina, a més de ciclamat. Amb cada pastilla, doncs, s’ingereixen 4,02 mg de sacarina. Aquesta quantitat és molt petita, i donaria poc gust dolç: la sacarina té un poder edulcorant 300 vegades el del sucre, o sigui que una pastilla equivaldria a un sobret de 1,2 g de sucre, i farien falta cinc o sis pastilles per a un cafè, en mitjana. Però hi ha també a cada pastilla una quantitat molt superior de ciclamat, que fa que amb una o dues pastilles n’hi hagi prou. Als EUA hi ha sobrets específics de cada tipus d’edulcorant, i n’hi ha una marca (Sweet’n Low) que porta 36 mg de sacarina per sobre, equivalents a una mica més de 10 g de sucre, com un sobre dels de fa uns anys.

La ingesta màxima admissible (IDA) de la sacarina és de 5 mg per cada kg de massa corporal. Una persona de 70 kg podria ingerir, doncs, tots els dies de la seva vida i sense efecte apreciable, 350 mg de sacarina, equivalents a 87 pastilles edulcorants d’aquestes. Poden obtenir-se també quantitats de sacarina d’altres fonts. Ni la Coca-Cola light ni la zero no en porten.
*****************************

Facsímil de la revista electrònica Nature, amb el resum de la recerca.

Facsímil de la revista electrònica Nature, amb el resum de la recerca. Fes doble clic per ampliar


*****************************
Canviaran els valors de la IDA després del que ha publicat Nature?. L’any 2013 uns investigadors francesos havien trobat una certa correlació estadística entre consum d’edulcorants artificials i prevalença de desordres metabòlics, peró sense trobar una relació causal. A l’Institut Weizmann van fer diversos experiments amb ratolins, i van estudiar uns 400 humans no diabètics que ja prenien edulcorants sintètics, i el resultat va ser que hi havia certa relació amb la presència de desordres metabòlics. Però els mateixos investigadors sabien que aquest era un procediment experimental sospitós de tenir defectes metodològics. Jo sóc diabètic tipus 2, i menjo xiclets i iogurts amb edulcorants sintètics. Sóc diabètic perquè menjo aquests edulcorants, o menjo edulcorants perquè sóc diabètic?

Per sortir d’aquest dilema de què va ser primer, si l’ou o la gallina -com diuen els mateixos investigadors- , van fer ingerir a set voluntaris que no solien prendre edulcorants sintètics, aliments edulcorats amb la dosi màxima admissible, o sigui, les 87 pastilles o equivalent en granulat o líquid, durant una setmana. A tres voluntaris no se’ls van detectar canvis metabòlics, però als altres quatre sí, en forma d’una certa intolerància a la glucosa. La seva microbiota intestinal va evolucionar cap a una composició bacteriana que se sap que és compatible amb problemes metabòlics, com obesitat o diabetis tipus II., i això s’havia ja detectat als ratolins.

I aquí estem. Per ara, possible relació entre canvis en la microbiota i amb la intolerància a la glucosa, però encara cap relació provada entre edulcorants i obesitat, ni entre edulcorants i diabetis, només conjectures. Des de l’agència de seguretat alimentària europea EFSA s’ha dit que és massa aviat per treure’n conclusions generals d’una mostra de set persones, i que s’ha de seguir treballant, naturalment.

Però la senyora de la ràdio, per si un cas, ja ha llençat tota la sacarina. I potser inutilment, perquè potser ja era obesa i diabètica… Podriem denominar a aquest síndrome com histèria sacarina, habitual quan es consumeixen informacions alimentàries no prou ben cuinades i mal digerides. El nom és per analogia amb diabetis sacarina, que era el nom que es donava al síndrome que ara es coneix com diabetis mellitus o simplement diabetis. Aquí “sacarina” és un adjectiu que vol dir dolça, perquè l’orina del diabètic no controlat és dolça ja que pot contenir quantitats notables de glucosa.

Per tal què la senyora sense sacarina pugui endolcir els seus tallats, van aprovant-se nous edulcorants. El maig de 2014 l’EFSA ha acceptat l’advantame, edulcorant sintètic de l’empresa japonesa Ajinomoto, amb el número E-969, que havia estat aprovat el 2013 per la FDA americana. És 37000 vegades més dolç que la sacarosa.

Sort dels químics, que inventen centenars de molècules cada dia, i algunes són útils.

2 Responses to HISTÈRIA SACARINA

  1. b.a. ha dit:

    Aquest escrit m’anirà de primera per a neutralitzar un brot induït d’histèria sacarina que estic patint a la família ara mateix. No sé si és més perillosa la gent que no llegeix res de res o la que només llegeix els titulars de les notícies…
    Moltes gràcies per la claredat (com sempre!)

  2. Jordi Tartera ha dit:

    Com sempre l’encertes Claudi.

    Jordi tarteera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: