BOJOS PEL BOSÓ

Fulletó Bojos partículesEl “Documental del mes[+] és una iniciativa que reparteix el primer dijous de cada mes un mateix documental, de variada temàtica, a una pila de cines de diverses ciutats espanyoles. Aquest mes de juny és “Particle Fever“, que s’ha subtitulat en català com “Bojos per les partícules“.

Era ple. Hi havia unes cent persones, dels que uns deu eren físics, uns vint d’altres ciències, i la resta no relacionats amb la ciència. Ho sé perquè ho han preguntat. I jo diria que ha agradat a tothom. I per què, si va de física-física? Perquè més que de física, va de físics.

Explica les vivències dels darrers anys del CERN, Centre Europeu per a la Recerca Nuclear (que ara fa 60 anys), quan s’estava posant a punt el LHC (el Gran Col•lisionador d’Hadrons), l’anell de 23 km de llargària on es fan xocar partícules accelerades, i dels residus apareguts en les col·lisions es dedueixen els darrers components últims de la matèria.

El director ha volgut fer una pel•lícula per a tothom. Per tant, amb protagonistes, amb un cert enjòlit (que vol dir suspense…), amb un ritme cinematogràfic que passa per un inici, un fracàs, una remuntada i amb un final feliç.

Els protagonistes són els diversos físics com a persones que viuen, que tenen biografia, que tenen neguits, que tenen desitjos, que pateixen per tenir l’èxit que esperen… i que ho expliquen ells mateixos a la càmera. Hi ha Martin Aleska, que dóna continuitat a la pel•lícula, Fabiola Gianotti, interessada en art i música, i que acaba sent la directora del CMS, un dels quatre mòduls experimentals del CERN; i Monica Dunford, implicada fins a la medul•la i patidora quan l’experiment falla. I, per altra banda, a Stanford i Princeton, el físic teòric i en certa manera dissident Nima Arkani-Hamed, que té una visió de certes formes de procedir del CERN, i el teòric Savas Dimopoulos, generador d’idees de les que tots s’alimenten i que, anecdòticament, quan vol anar el darrer dia a veure l’èxit no pot entrar a la sala perquè arriba tard.

Després d’un primer èxit en posar en marxa el LHC del CERN, al cap de pocs dies hi ha una important avaria que fa que els ànims de tots els físics es refredin a la mateixa velocitat a que l’heli subrefredat dels imants s’escalfa. Uns moments de reflexió, amb preguntes tan pertinents com el sentit de tot plegat, si té justificació el cost de l’activitat que no donarà cap benefici econòmic directe ni a llarg termini, …

I entra el protagonista de la darrera part de la pel•lícula: el bosó de Higgs, la darrera de les partícules elementals, i que encara no s’havia trobat.. Atès que la potència del LHC és suficient per crear-lo, es van dissenyant els experiments per detectar-lo. Cas de que es detectés, es completaria el catàleg de partícules predites pel Model Estàndar [+] .

I aquí hi apareix l’enjòlit. Fan uns primers experiments que sembla que detecten senyals compatibles amb el Higgs, però amb un valor de massa de 140 GeV (la pel•lícula no explica que GeV sigui una unitat de la massa, però ho és i tampoc ho explicaré ara jo aquí). I aquest valor és només compatible amb un model d’univers denominat Multivers (molts universos paral•lels) que no és el model més simpàtic per a la major part de físics, que prefereixen el model estàndar d’univers amb una propietat denominada Supersimetria (Susy per als col•leguis), i que requeriria que el Higgs pesés 115. Molts físics preferirien que fos aquest el model que es confirmés..

Els successius experiments va demostrar que els indicis de Higgs havien estat soroll i no resultats correctes. Però, al cap de més temps, es convoca una conferència de premsa al CERN, on hi va el director general, i es convida al mateix Peter Higgs (1929). Els dos directors dels principals experiments del CERN, Atlas i CMS, donen les dades experimentals que han trobat: són evidències suficients de que han detectat una partícula compatible amb les propietats predites pel bosó de Higgs, amb una massa d’uns 125-127. El director del CERN ho resumeix: We did it!. Higgs parla emocionat, i diu que no creia que ho veuria en vida, xampany…

I queda un enjòlit final. Pesa 125-127. No correspon al bosó del model estàndar i de la supersimetria, ni al del multivers. És el bosó que buscavem, o és un altre? Quin és el model correcte? Potser ho sabrem d’aquí a dos anys, quan hagin duplicat la potència del LHC i torni a funcionar…

Vés a veure la pel•lícula. T’agradarà. A quasi totes les sales és gratuït, i dura 99 minuts. El director és Mark Levinson, doctor en física de partícules per Berkeley, i cineasta. I se li noten totes dues professions.

4 Responses to BOJOS PEL BOSÓ

 1. José Antonio Martínez ha dit:

  De aquí a dos anys es sabrà que es realment el que s’ha trobat o en l’interludi compareixeran de bell nou neutrins superlumínics o altres fenómens semblants per a justificar les grans despeses que ens costa a tots el CERN?

  • cmans ha dit:

   El tema de les dsespeses en ciència és totalment obert, i no en tinc una opinió definitiva. Els óssos al Pirineu i la quantitat de gent que en fa el seguiment, les tortugues de les Alberes, i, en un altre ordre, el CERN, l’ESA, la NASA, el Hubble, …i tantes altres activitats sense un retorn directe, sempre les podem questionar.
   La ciència, com la sanitat, són de cost infinit, perquè sempre s’hi pot gastar més. Només venen limitades per les decisions pressupostàries, preses per criteris econòmics, socials, d’imatge, de prestigi, … No voldria ser polític dels que reparteixen els diners…

 2. Pons ha dit:

  Posa en negreta això de que es gratuït 😉

  • cmans ha dit:

   És que no a tot arreu és gratuït. Hi ha llocs on es paguen, 2 ó 3 €. A més, el meu codi d’estil posa en negreta només els noms propis de persones. Per exemple, bosó de Higgs va en cursiva, però Peter Higgs en negreta…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: