ELEMENSUS

Tapa del joc Elemensus (versió 2012, única que hi ha per ara)

Tapa del joc Elemensus (versió 2012, única que hi ha per ara)

Elemensus és un joc de taula, consistent en fer paraules amb fitxes que cadascuna té el símbol d’un element, pel davant, i una lletra pel darrera. És una mena de Scrabble amb fitxes de dues cares. Cada fitxa d’element genuï té el valor del nombre atòmic, i cada fitxa grisa resta un valor determinat, fins a 8 punts. Cada jugador té onze fitxes, que va renovant amb el temps. Guanya el que acaba amb més punts finals.

Cara anterior: fitxes d'elements. Fes clic per ampliar.

Cara anterior: fitxes d’elements. Fes clic per ampliar.


Hi ha un total de 162 fitxes, amb tots els elements de la Taula Periòdica amb els noms de 2012: ni hi figuren encara el Fl (114) ni el Lv (116). Alguns elements que ajuden a la formació de paraules hi són repetits. Per exemple, hi ha 9 I, o 8 O. L’autor és ben conscient de que alguns símbols d’elements són molt difícils de que formin paraules (Hf, Bh, Hg). Però posa tots els símbols, inclosos els provisionals de 3 lletres, perquè a la cara del darrera hi ha lletres de fàcil ús. El joc ha estat pensat en anglès, però no hi ha res que impedeixi jugar-hi en un altre idioma, o en diversos idiomes alhora. Alguna combinació inusual de lletres en un idioma potser pot tenir sentit en un altre. L’origen anglès s’hi nota perquè hi ha 3 Th
Cara posterior: fitxes de lletres

Cara posterior: fitxes de lletres


Pel que fa a la cara posterior de les fitxes, hi ha 159 lletres i tres signes d’asterisc que són comodins. D’aquestes lletres soles hi ha 20 E, 16 A, 16 I… i 3 W, pel seu origen anglès. Algunes coïncideixen amb símbols químics, com C, B, I, W.

El joc va ser ideat el 2012 per Tony Davis, de l’empresa Impossible Things Ltd, de la Gran Bretanya. El complementa un Periodic Table Dictionary, amb unes 6000 paraules que es poden escriure amb els símbols dels elements (només en anglès). L’autor té una voluntat pedagògica. Per exemple, els colors de les fitxes està relacionat amb la naturalesa de l’element (gasos nobles, lantànids, etc). I el tauler és una foto de la nebulosa d’Orió.

Els noms de les lletres grises són diversos i no relacionat s amb química, amb tendència als noms acabats amb -ium o -um, com els elements.: Aquarium, Geranium, Duodenum, Solarium, Quantum, Oceanarium, Ultimatum al costat d’altres com Utopia, Valentine, Intestine o Higgs boson. S’h ha colat per allà un dilithium, nom d’un metall fictici de la sèrie Star Trek (símbol Dl), però hi ha un diliti realment existent, la molècula Li2 present en un 1% en els vapors del metall liti.

Jo no sé si aquests jocs serveixen per ajudar a aprendre química, com molts professors opinen. Familiaritzen amb els símbols dels elements, sens dubte, però no he cregut mail que calgués aprendre’s els símbols i els noms dels elements al batxillerat. I molt menys les valències, aquest concepte tan antiquat i que se segueix explicant. Ni aquelles regles de nomenclatura que, en aplicar-les, hi havia més compostos amb noms excepcionals que amb noms regulars.

Segueixo creient que la única manera d’aprendre química és relacionant-la amb l’entorn, intentant que la ciència ens expliqui el comportament i les propietats de les matèries que ens envolten. Però començar pels elements ho trobo massa abstracte, i més tenint en compte que mlts elements no tenen existència quoditiana habitual. La justificació d’aquesta contundent afirmació la pots trobar aquí: [+].

Dit tot això, el joc pot ser un complement a les classes de química, per què no. Com les sopes de lletres químiques, sobre les que publicaré un article aviat, i que ara encara no puc exposar aquí.

He comprat el joc per Amazon USA i m’ha costat $44, a part de les despeses d’enviament.

Com diu la tapa del joc, per què no jugar-hi periòdicament?

Un tros d'una partida en anglès

Un tros d’una partida en anglès

2 Responses to ELEMENSUS

 1. Jaume ha dit:

  Benvolgut,
  com a professor de química de batxillerat, comparteixo l’opinió que no cal memoritzar llistes de noms de compostos que no veuran mai, descontextualitzats de qualsevol significat i que pot convertir-se una mena de “lista de los reyes godos”. De fet, hi ha molta gent que té mal record de la química precisament perquè l’associen a noms i fórmules que mai no van aplicar i en el que es va basar tota la química que els van ensenyar.
  Tot i així, a l’etapa de batxillerat el llenguatge químic s’ha d’anar coneixent i de forma progressiva els alumnes haurien d’anar recordant mínimament noms i fórmules que aplicaran ja sigui fent activitats, resolent problemes a selectivitat o possiblement si cursen carreres de ciències. Tenir un llenguatge, ni que sigui elemental, permet articular més fàcilment el coneixement.
  En definitiva, els dos extrems no són bons: ni cal ometre una formulació elemental que en el fons és una eina que pot ajudar-los, ni tampoc l’aprenentatge de la química s’ha de basar en la nomenclatura com si aquesta fos l’única finalitat que s’ha d’aconseguir.
  L’experiència a secundària m’ha dut a fer-ne un ús moderat: la introduïm a mig curs quan l’eina ja comença a ser necessària i la relacionem contínuament amb situacions que els són familiars. En el cas de l’orgànica, es va introduint com a necessitat per distingir estructures, isòmers i supeditada sempre al contingut general que es pretén ensenyar. D’aquesta manera i de forma “natural” i més motivadora la incorporen sense cap dificultat….Em sembla que compraré el joc a l’Amazon: mitja horeta de partida crec que n’enganzarà a més d’un!

  Gràcies de nou per la publicació dels teus posts!

  Jaume

  • cmans ha dit:

   Naturalment que tens raó, Jaume. La nomenclatura va sortint per ella mateixa quan has de donar nom a les coses. La nomenclatura sistemàtica IUPAC no t’ajuda a dir amoníac, ni a dir aigua oxigenada, ni formol, ni ozó ni ADN ni glucosa. Obviament que cal saber dir formalment clorur de sodi, nitrat de ferro (III) o trinitrat de monoferro, o sulfat de potassi,, i fer veure que aquesta terminologia és general, sistemàtica i molt adequada per ordenar totes les substàncies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: