L’osteoporosi és definida per l’Organització Mundial de la Salut com la malaltia caracteritzada per “tenir una densitat mineral òssia 2,5 desviacions estàndard per sota de la massa òssia màxima, que és la mitjana en la dona sana de 20 anys”. El que vol dir una definició tan tècnica és que es té osteoporosi quan tens una quantitat de calci als ossos força menor que la que tenen les joves: es tenen els ossos fràgils per manca de sals de calci, bàsicament fosfats en forma de cristalls d’hidroxiapatita Ca10(OH)2(PO4)6. També hi solen mancar proteïnes òssies. Una fase menys greu de pèrdua de mineral és l’osteopènia. La tècnica clàssica d’identificar una osteopènia o una osteoporosi és mitjançant una mesura denominada tomodensitometria òssia, que és una tècnica basada en els raigs X.
L’osteoporosi és una malaltia molt comuna i molt estesa, especialment en dones postmenopàusiques. A més de mesures farmacològiques per reduir-la o frenar-la, hi ha estratègies per prevenir-la: un aport suficient de calci a la dieta, optimitzar l’absorció i la fixació del calci al ossos: amb una ingesta suficient de vitamina D i la presa del sol, i fer exercici físic moderat.
La quantitat diària recomanada de calci per als adults oscil•la entre 800 i 1000 mg, i 1200 a 1300 mg per després de la menopausa. La llet, els derivats làctics, alguns vegetals, i els peixos dels que es menja l’espina són les millors vies d’ingesta de sals de calci. Les llets envasades solen contenir uns 120 mg de calci per cada 100 mL de llet, i això tant la llet sencera com la semi com la desnatada. Es poden afegir sals de calci a la llet, i passa a ser llet enriquida en calci, que en sol tenir 160 mg, un 33% més que la llet no enriquida. I tant és que sigui “calci procedent de la llet” com procedent de sals minerals, l’organisme no ho distingeix, ni el químic que ho analitza: això és publicitat amb voluntat de confondre.
Els iogurts són làctics que tenen diferents virtuts des del punt de vista nutricional. Contenen bacteris beneficiosos per a les digestions, no contenen lactosa sinó àcid làctic, i contenen calci. Les marques fan servir els iogurts com a vehicle de subministrament de principis actius i nutricionals, convertint-los en aliments funcionals. Ho hem vist amb el Danacol [+] , i en certa manera amb l’Actimel [+].
Danone i altres empreses fabriquen iogurts enriquits en calci. En concret Danone en proposa dos: el Densia i el Densia Forte, que afirma que conté Calciforte. Aquests productes es presenten en dos formats bàsics, el clàssic de iogurt, amb textura de gel, i les ampolletes de líquid.
Què és el Calciforte? En alguns paísos hi ha un medicament denominat així , que és una barreja de sals de calci (gluconat, lactat, glucoheptonat, clorur) i llevat de cervesa, amb edulcorants, aromes, àcid làctic i aigua., i es presenta en ampolletes de 100 mL per beure. També existeix un xiclet Calciforte, que conté carbonat de calci (500 mg), vitamina D3, i llevat. Finalment, trobem un Calciforte Gold amb vitamines A, D3, B12, H, E, sals de calci, de fósfor, de coure, manganès zinc, cobalt i L-lisina. Tots són suplements de calci.
Cap d’aquests Calcifortes és el Calciforte del iogurt Densia Forte. Mirant els ingredients veiem que no hi ha cap ingredient denominat així. El Densia normal té només citrat de calci i el Densia Forte té una barreja de sals, que deu ser el que denominen Calciforte. Deu estar registrat, i, per tant, és exclusiu: una barreja de citrat de calci, lactat de magnesi, i citrat de cinc.
Aquesta pràctica de dissenyar una barreja, donar-li un nom, registrar-la i destacar després que l’aliment conté aquest producte de forma exclusiva no és nova. Altres marques i productes també ho fan. La mateixa Danone anunciaven fa un temps determinats iogurts que contenien Saciactiv, que no és més que una fibra força comuna que altres marques també hi afegien, sense publicitar-ho com a exclusiu. Són marrulleries publicitàries legals, però que generen confusió. És una pràctica que usen les marques innovadores per defensar-se de la còpia inmediata que les marques blanques fan dels nous productes.
Comparant la quantitat de calci dels diferents productes, veiem la petita taula següent, sempre sobre la base de 100 g o 100 mL de producte:
llet de qualsevol tipus (sencera, semi o descremada) 120
llet enriquida amb sals de calci 160
iogurt natural 120
llet fermentada Activia i similars 120
iogurt Vitalinea 120
iogurt Densia 320
iogurt Densia Forte 500
S’assimila tot el calci ingerit? No. D’una dieta normal només se’n absorbeix un 30 a 40%. La biodisponibilitat del calci dependrà de l’aliment amb que es pren, de si hi ha simultàniament vitamina D, que és imprescindible per a assimilar el calci, i de les característiques individuals de cadascú. Hi ha gran quantitat de webs i llibres que destaquen les elevades quantitats de calci de determinades verdures, algues i llavors, però sembla demostrat que se’n assimila una petita part. En termes generals, el calci dels làctics s’assimila molt millor que el procedent de vegetals.
El calci que es pren en excés s’excreta, però també pot acumular-se. De fet, aquest és un tema controvertit perquè hi ha alguns estudis que relacionen una ingesta excessiva de calci (més de 1500 mg/dia durant un llarg període) amb un increment d’atacs cardíacs. El tema és encara obert. Però així com es desaconsella un consum superior a dos Danacols, no hi ha una limitació per prendre un excés de iogurts o làctics, en termes generals.
En resum, els iogurts, com tots els làctics, són una de les millors fonts de calci, i el Densia i el Densia Forte més. Però és molt fàcil dissenyar una dieta quotidiana que satisfaci les necessitats de calci sense que calgui ingerir productes tan enriquits en calci com aquests.
[…] un terme no científic. També són invents amb base real el Saciactiv o el Calciforte dels iogurts [+], que són barreges d’ingredients que molts iogurts contenen. Si es personalitza amb un nom la […]