L’ACTIMEL ET DEFENSA?

Etiqueta a l'envoltori de 6 ampolletes d'Actimel (agost de 2013)

Etiqueta a l’envoltori de 6 ampolletes d’Actimel (agost de 2013)


A la meva infància, al menys a casa meva, els iogurts tenien com a usuaris principals els malalts. Els feien a la lleteria, en uns envasos cilíndrics de pisa de parets molt gruixudes d’uns vuit o deu centímetres de diàmetre i d’alçada. Venien tapats amb paper fi, i l’envàs era -naturalment-retornable. També, a algunes lleteries, hi havia iogurts Danone, primer d’envàs de pisa i després de vidre, instaurat el 1941. No hi havia iogurts “naturals”, només hi havia iogurts, sense adjectius. Les úniques postres làcties que menjavem a casa eren els flams -de polvos, rarament d’ou- els diumenges, i la crema per Sant Josep. I s’ha acabat. Nata, no en preniem perquè es feia malbé de seguida. Als restaurants no sé què feien, perquè no hi anavem. El formatge era de bola o el Caserío, i només per berenar. I formatge ratllat per gratinar els macarrons.

A partir dels anys 60 es devien popularitzar les postres làcties -iogurts i flams, d’ou o de polvos (ennoblits perquè es van passar a dir de vainilla). La història dels làctics coïncideix força bé amb els de l’empresa Danone, que ha estat sempre líder del mercat i de la innovació. No va ser fins el 1972 que Danone va inventar els Petits Suisses, que ara es diuen Danoninos: formatge fresc. El 1974 les natillas. El primer iogurt desnatat no es va fer fins el 1985, però ara ens semblen de tota la vida. Els Bio (que ara ja no es podrien dir Bio perquè no procedeixen de la ramaderia ecològica, i per això ara es diuen Activia) són de 1988. I no va venir l’Actimel fins el 1995. I abans i després tota mena de marques amb variants: iogurts amb trossets, amb sabors, grecs, búlgars, enriquits, mousses, recuits, arròs amb llet, Danet, Dan-up, Vitalinea, Yolado, Danacol, Savia, Essensis… I la resta de fabricants, el mateix.

L’èxit del producte Actimel és, per a mi, un dels més notables canvis en els hàbits alimentaris europeus occidentals. Ja no es tracta de menjar amb cullereta llet fermentada per postres, sinó beure llet fermentada per ajudar les teves defenses. Un canvi radical. Hem passat de l’alimentació a la salut, de les postres de dinar o sopar a prendre iogurt a qualsevol moment del dia -en sortir de casa si plou, per exemple-, hem passat de menjar a beure… Un nou producte, en un nou format i per a una nova funció.

Això no els deu fer gràcia als nutricionistes de 5aldia, entitat que ens insisteix perquè es prenguin cinc peces de fruita o verdura al dia: probablement quasi cada làctic ve a substituir-ne una, i això no és bo.

Ajuda les defenses, realment, un Actimel? Què són les defenses?

Ingredients de l'Actimel (agost de 2013)

Ingredients de l’Actimel (agost de 2013)

L’organisme té un conjunt de barreres per impedir les agressions exteriors, les defenses. La pell és una barrera primària, tant físicament com químicament: la suor o les secrecions de mucoses immobilitzen microorganismes. Les secrecions gàstriques, les llàgrimes i la flora bacteriana intestinal ataquen microorganismes indesitjables. Les barreres secundàries són certs leucòcits o glòbuls blancs de la sang, que fagociten els microorganismes segregant enzims destructors i envoltant-los. Les barreres terciàries són els limfòcits, uns altres leucòcits. N’hi ha que generen anticossos específics contra determinades toxines segregades per microorganismes invasors. Les barreres secundàries i terciàries són part del sistema immunitari, que ens fa parcialment immunes des de dintre a les agressions exteriors

Ajudar les defenses voldrà dir contribuir a que les barreres citades siguin més eficaces, i això es pot fer per múltiples vies. Els aliments probiòtics, com tots els iogurts i altres llets fermentades no pasteuritzades, contenen microorganismes vius que poden superar parcialment les agressions dels sucs gàstrics i arribar als intestins, on poden proliferar amb la flora bacteriana resident i millorar la digestió. Hi ha també substàncies que ajuden a que els limfòcits facin millor la seva funció.

Però l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) és extraordinàriament restrictiva -potser massa i tot, per por de que els acusin d’afavorir els fabricants?- i no accepta els arguments de que els probiòtics en general -i Actimel en particular- ajudin el sistema immunitari com a tals. En una resolució relativament recent accepta que només hi ha deu ingredients que han demostrat amb prou evidències experimentals que tenen una acció positiva sobre el sistema immunitari, i per tant només aquells aliments que en portin d’afegits podran fer alegacions publicitàries (claims) basant-se en això. Aquests deu ingredients són: les sals dels metalls coure, ferro i zinc, i del no-metall seleni; un compost denominat folat (que és vitamina B9); i les vitamines A, B12, B6, C, i D.

Justificació del perquè l'Actimel ajuda les defenses

Justificació del perquè l’Actimel ajuda les defenses

Conclusió provisional: la publicitat d’Actimel de que ajudava les defenses no es podia mantenir en la publicitat de la UE, amb la composició que tenia.

Resposta d’Actimel i d’altres fabricants en els paísos on feien publicitat amb l’argument de les defenses, i entre ells Espanya i França : han modificat la composició del producte, i li han afegit vitamines B6 i D, una quantitat modesta, equivalent al 15% de les necessitats diàries mitjanes. El preparat Actimel pot dir, ara de forma correcta segons l’EFSA, que ajuda el sistema immunitari. Però no pel preparat làctic que és, sinó per les vitamines que ara li afegeixen.

I tot això, no cal dir-ho, no té res a veure amb la qualitat del producte Actimel, que deu ser excel•lent. Una altra cosa és que sigui apropiat per a tothom o en tot moment. Anar ingerint cada dia 84 kcal més suposa un increment d’alimentació -un 4% diari, en mitjana- que hauria de venir compensat per la reducció d’una altra cosa. Al seu torn, la qualitat de l’etiquetatge és irreprotxable, al meu entendre.

Mentien abans els d’Actimel? El terme “mentir” és molt fort. Els termes publicitaris sempre són molt ambigus. Abans l’EFSA no s’havia ficat massa en el concepte “ajudar les defenses“, hi havia alguns estudis científics que suggerien una acció positiva, i la publicitat d’Actimel es basava en això. Quan han filat més prim l’EFSA ha considerat que era una publicitat excessiva. Si Danone o altres fan més estudis i poden convèncer l’EFSA, podran mantenir la publicitat de les defenses de forma genuïna pel producte làctic, no per l’addició de vitamines. En la situació actual, si algú vol ajudar les seves defenses podria prendre qualsevol aliment que tingui algun component de la llista, i que s’assimili. Per exemple, ostres que contenen elevades concentracions de zinc. O ous, pa, patata amb pell, cereals,… que contenen seleni; o espinacs, bledes, enciam o altres vegetals de fulla fosca, que contenen folat.

Curiosament, cent anys després els iogurts han tornat a ser gairebé medicaments, com quan van crear-se. Però jo de tu, deixaria de fer de nutricionista aficionat, i menjaria de tot una mica -també Actimel, si t’agrada, naturalment- , i no et preocupis més de les defenses, si no t’ho diu el metge. Les teves defenses ja saben defensar-se, fins i tot de les teves pròpies agressions.

5 Responses to L’ACTIMEL ET DEFENSA?

 1. Lectora corrent ha dit:

  Quan jo era petita, el iogurt es prenia només quan teníem diarrea. Recordo una granja que tenia unes lletres en el vidre que deia “Yogurt y kefir Danone”. Però en la meva adolescència el iogurt es va convertir ja en un postre que sempre teníem a la nevera (i jo segueixo tenint-lo). Crec que va ser amb l’aparició dels primers supermercats (Caprabo) i que era allà on els comprava la meva mare.

  Posaria la mà al foc que els Actimel són anteriors al 1995. Podria ser que els que van començar a produir-se el 1995 fossin els Actimel per beure –que són els únics que fan ara– però els que venien en un potet com de iogurt i eren espessos, crec que són anteriors. Si la memòria no em falla, jo els vaig començar a prendre quan estiuejàvem amb els meus germans i el meu pare i això era abans del 1995. I ho recordo perquè des que vaig començar a prendre Actimel, el meu herpes labial va deixar d’aparèixer amb la freqüència i la força amb què ho feia abans. Jo no sé si ajuda les meves defenses o si és l’efecte placebo, però tant me fa; el cas és que em va bé i segueixo prenent-lo cada matí. Ara descremat, per evitar unes quantes calories que no necessito per a res.

 2. cmans ha dit:

  La data de 1995 és treta de la web de Danone.en espanyol. A França citen la data de 1997 pel llençament d’Actimel, sempre en ampolletes per beure. He vist publicitat d’Actimel per prendre amb cullereta (Actimel “sòlid”) però era de 2010. De tota manera em fio del testimoni personal. Pel que fa al Caprabo va ser fundat el 1959 a Barcelona. Però a Badalona no en teniem, hi havia només l’Spar (que la gent denominava “l’espart”.

 3. […] entrades relacionades: L’Actimel et defensa? , Els iogurts ja no caduquen, Una etiqueta: Bifrutas Pascual, i […]

 4. […] Els iogurts són làctics que tenen diferents virtuts des del punt de vista nutricional. Contenen bacteris beneficiosos per a les digestions, no contenen lactosa sinó àcid làctic, i contenen calci. Les marques fan servir els iogurts com a vehicle de subministrament de principis actius i nutricionals, convertint-los en aliments funcionals. Ho hem vist amb el Danacol [+] , i en certa manera amb l’Actimel [+]. […]

 5. […] 4. Els aliments funcionals s’han introduit amb força, per “curar” els que encara no estan malalts. I fins i tot algunes etiquetes semblen prospectes de productes farmacèutics [+], [+], [+]. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: