L’AUCA DEL BOLET

Al post Kombucha de fa uns dies es citava l’Auca del Bolet. Aquesta auca era una de tantes que corrien per les cases i es venien de manera més o menys legal. La reprodueixo aquí, com Pius Font i Quer va fer a un llibre seu. Eminent botànic de l’Escola d’Agricultura de Barcelona i després, de la Facultat de Farmàcia de la UB, Font i Quer va confegir diverses obres de docència, recerca i divulgació. Entre elles, “Plantas medicinales. El Dioscórides renovado“.

Aquest subtítol, força erudit, fa referència a Dioscòrides. Hi ha al menys nou grecs famosos denominats Dioscòrides. En Font i Quer es refereix a Dioscòrides l’anazarbeu, metge del segle I dC…

(Incís. Les sigles dC o aC per referir-se a després de Crist o abans de Crist, és a dir, després o abans de l’any 1 -perquè el calendari gregorià no té any 0-, són actualment àmpliament contestades per tal d’evitar la referència cristiana. Per a això s’han suggerit les sigles E C (“era comuna“) i A E C (“abans de l’era comuna“. També han estat contestades aquestes sigles, perquè es refereixen a una era comuna imposada per occident, o perquè E C també es pot llegir era de Crist. Com a alternativa ara van obrint-se pas les sigles N Ela nostra era” o A N E, “abans de la nosta era“. Segueixen sent contestades, perquè aquesta “nostra” és també centralisme occidentalitzant. Com és evident, el tema no té solució. És com felicitar el Nadal dient, com diuen molts en anglès, “Season’s Greetings“, per no dir “Merry Christmas“, i així no hi surt el terme Christ. Aquesta season no queda clara quina és, excepte pel context. Per cert, Christmas ve de l’anglès antic Christ’s Mass, la missa de Crist. Tanquem l’incís)

… metge del segle I dC, que va escriure De Materia Medica (transcripció llatina del llibre en grec), on explicava l’ús d’una variada farmacopea, i especialment remeis derivats de plantes, de les que en cita més de 600. Pius Font i Quer va escriure la seva obra de bell nou, sentint-se hereu del Dioscòrides grec, el 1961. L’Editorial Labor li va publicar, en van fer més catorze reimpressions –Font Quer va morir el 1964- i després, el 1999, l’obra va passar a Ediciones Península que n’ha fet ja 12 edicions.

Font i Quer va ser un científic seriós, i li molestaria que, com passa en algunes llibreries, el seu Dioscórides fos classificat com a un llibre de naturoteràpia o naturopatia, pel fet que parli de plantes medicinals. El seu capítol introductori, de 150 pàgines, és un resum d’història del’ús de les plantes com a remeis. En dec la referència a J.P., col•lega químic, que usava el llibre com a referència de l’assignatura optativa de la llicenciatura de química de la UB, “Química Orgànica dels Productes Naturals“, de la que pudorosament oculto el nom del professor. Quan jo vaig estudiar química aquesta assignatura –que no vaig cursar- era una filfa, que no tenia cap rigor i s’aprovava sense esforç… A la introducció de que parlem, hi ha de tot, i hi ha també la reproducció de l’Auca del Bolet.

L’auca deu ser del 1955 o posterior, però d’abans del 1961, data de l’edició del llibre. És en català, cita el “metge d’Arequipa” – Faustino Oliver– que el va introduir a Espanya, i destaca que ho cura tot: ulls de poll cor agre, la grip, el goll, les picors de tota mena i fins els dolors d’esquena, el fetge, el mal de pot (el mal de pot era la forma col•loquial de referir-se a la tuberculosi òssia vertebral descrita per Percival Pott el 1779); curava també les penes, desembussa les venes, els brians –un herpes de la pell-, els peus plans, rejoveneix, fa païr i “té una acció clara i directa, especialment sobre el recte“.

L’autor de l’auca és escèptic sobre les virtuts del bolet, i acaba citant un psiquiatre que “per moltes raons prefereix els rovellons“.

En fi, lector, pots provar de desxifrar l’auca i introduir-te una mica al món de la Barcelona, la Catalunya i l’Espanya dels anys 1950. Per l’èxit que tenen remeis i teràpies com les polseres miraculoses, les flors de Bach, els cristalls de sal, o l’homeopatia, sembla que la cosa no progressa…

Auca del bolet 1

Auca del bolet 2

Auca del bolet 3

Auca del bolet 4

One Response to L’AUCA DEL BOLET

  1. Anna ha dit:

    Ostres, porto mesos darrere d’aquesta auca des que una clienta em va parlar del bolet famós i fins i tot me’n va donar una mostra; he de dir que després d’unes setmanes d’observar la llefiscosa formació aquesta va anar a parar a la paperera. I ara, a rel del comentat programa Retrats de TV3 dilluns passat, Sant tornem-hi, tothom a parlar del bolet!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: