NITROSAMINA I MERCADONA

Han instal•lat un punt de venda de Mercadona a prop de casa, al barri de la Sagrera de Barcelona, i els supers i hipers del voltant ho deuen haver notat. Això no és notícia. La notícia dels darrers dies ha estat el fet que Mercadona ha retirat de la venda 11 productes cosmètics i els ha substituit per productes de la mateixa denominació però d’una composició diferent. La paraula clau: les nitrosamines.

Les nitrosamines són substàncies químiques molt conegudes, de composició química genèrica R1-N(R2)-N=O, on R1 i R2 són cadenes d’hidrocarbur més o menys llargues. Es troben de forma habitual en menys o més quantitat a molts aliments, com la cervesa, el peix, la cansalada, o en derivats de carn (fuets, pernils) o el formatge que han usat els nitrits com a conservant. També es troben al fum de tabac, en derivats del tabac i en els productes de làtex o cautxú, com els globus o els preservatius.

Alguns estudis han informat que la major part de les substàncies de la família de les nitrosamines poden ser carcinògens, en condicions de laboratori (rates). No hi ha, que jo sàpiga, evidències de que generin càncer en humans, però hi ha estudis que evidencien una associació positiva amb determinats càncers, com el càncer d’esòfag. Les nitrosamines es formen quan reacciona un nitrit (NO2-) amb alguna amina secundària NH2-CH(NH2)-R en medi àcid, con a l’estómac. Per això la normativa europea limita l’ús dels nitrits com a additius. alimentaris: l’E249 nitrit de potassi, i E250 nitrit de sodi. Per altra banda, són additius conservants molt útils com a sals de curat dels embotits i salaons, perquè prevenen la formació de la toxina botulínica, i milloren el sabor i el color dels productes càrnics.

Doncs bé, resulta que en uns cosmètics que Mercadona venia, de les marques blanques Deliplus i Solcare, i fabricats per l’empresa RNB, contenien, entre molts altres ingredients, trietanolamina i bronopol . La trietanolamina és una substància molt coneguda usada com a agent alcalinitzant per regular el pH, i el bronopol és un conservant. també molt conegut i usat, que químicament és el 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol. És un agent antimicrobià conegut des de fa cinquanta anys, molt eficaç, i de gran ús en tota mena de productes, i també en cosmètics.

Des de sempre es coneix que el bronopol en condicions molt alcalines i a alta temperatura pot formar nitrosamines. En les condicions en que es trobaven en els cosmètics de Mercadona, no s’han format nitrosamines, com l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha acceptat. Malgrat això, ha instat a Mercadona a que deixi de vendre aquests productes i que els substitueixi per altres que no tinguin alhora els dos compostos. Mercadona així ho ha fet.

Mercadona no ha fet cap comunicat oficial, per ara, que jo hagi trobat, per explicar els fets. L’empresa proveidora RNB ha emès un escuet comunicat on destaca que l’AEMPS reconeix que els productes fabricats són segurs i que no representaven cap risc per a l’usuari. A la web de l’AEMPS no hi ha cap nota ni comunicat sobre aquesta qüestió però una associació de consumidors n’ha publicat un comunicat.

La llista de productes substituits és la següent:

Solcare loció after sun hidratant
Solcare loció after sun lluminositat
Solcare gel after sun aloe vera
Deliplus nutritiva corporal amb oli d’oliva
Deliplus crema de mans nutritiva
Deliplus hidratant corporal amb aloe, efecte lluminositat, reafirmant, antisequedat per a peus
Deliplus nutritiva corporal amb ametlles
Deliplus hidratant corporal pells atòpiques.

A la foto (clic a la foto per ampliar) es pot veure l’etiqueta d’un dels nous productes, el Deliplus hidratant corporal pells atòpiques. L’etiqueta és totalment correcta, amb les dades requerides: fabricant, envasat, forma d’aplicació, composició (en anglès, com diu la normativa), principis actius… De la composició es pot veure que han suprimit la trietanolamina, substituida per un altre àlcali, l’hidròxid de sodi, i hi mantenen el conservant bronopol, amb la denominació química completa.

L’empresa Mercadona té –o tenia- molt bona imatge entre els usuaris, i especialment pels productes cosmètics i de detergència. Em consta la serietat de les empreses fabricants proveidores de Mercadona, i tinc tota la confiança en el que s’ha comunicat des de RNB i AEMPS. No entenc, però, el silenci de l’empresa matriu quatre dies després de la notícia. Posats a dir, tampoc entenc que tinguin a la seva web diverses versions i entre elles, la versió valenciana i la versió catalana. Podrien suprimir aquesta darrera, penso jo.

Al meu entendre, ens trobem en un d’aquells casos en que tothom reconeix que no hi ha cap risc i que no caldria haver fet res, però en aplicació del principi de precaució es prenen mesures innecessàries.

I, per acabar, algunes preguntes: Com és que ja s’han substituit els productes per altres, atès que no es fabriquen d’un dia per l’altre? Com és que la carta de AEMPS té data de 7 d’agost però els productes ja s’havien substituit? Per què ha sortit aquesta notícia ara? D’on ha sortit? Hi ha alguna guerra comercial que no sabem?

PS El 16 d’agost Mercadona ha emès un comunicat amb els mateixos arguments que els dels comunicats de l’empresa proveidora i l’AEMPS.

3 respostes a NITROSAMINA I MERCADONA

  1. aturatmalfactor escrigué:

    entre aixo i el que em dèieu l’altre dia m’acabaré passant al Condis o al Dia😦

    • cmans escrigué:

      Els productes no són ni eren perillosos. La legislació és molt -massa- estricta en aquest cas, penso jo. Encara no entenc per què ha sortit tot això a la llum ara. El normal és que quan hi ha alguna pretesa irregularitat de poca importància, com és aquest cas, l’empresa ho corregeixi i no se’n parli gens. Cada vegada penso més que hi ha una guerra comercial.

  2. […] Quins són les carns vermelles i d’on els ve la seva nocividad. Es consideren carns vermelles les de boví, porc i be. Les aus o el conill són carns blanques. Aquesta classificació és relativa, perquè hi ha altres classificacions que inclouen al porc com a carn blanca. Sembla que el pigment vermell de la carn, denominat hemoglobina, i que tots tenim en la nostra sang, es descompon en l’intestí mitjançant un conjunt de complicades reaccions donant substàncies denominades composts N-nitrosos. Químicament tots tenen el grup (R1, R2)N-N=O, i entre ells hi ha les nitrosamines [+] i les nitrosamides, coneguts cancerígens. Recordem un petit escàndol que es va generar amb uns cosmètics de Mercadona i les nitrosamines que podia ser que continguéssin [+]. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: