EL MICO DE L’ANÍS DEL MONO

El mico de l’Anís del Mono va existir, i probablement més d’un. A la fàbrica de Badalona, cap als anys vint, hi havia un mico en una gàbia, i un cop va mossegar el braç del meu pare, que va portar el senyal de la cicatriu tota la vida. I és que el meu avi Jaume era l’encarregat de la fabricació de l’anís, des del 1920 fins el 1953 en que es va jubilar, i algun cop portava el meu pare a veure la fàbrica.

Per què un mico? Al segle XIX van ser molts els licors i anissos que es feien per tots els pobles de la costa catalana. L’exportació d’aiguardents va ser una de les activitats clau del renaixement català dels segles XVIII i XIX. Van començar a crear-se marques, que es distingien pel nom i per l’ampolla. L’Anís del Mono es va fundar el 1868 per part dels germans Bosch i Grau, que al cap d’un temps van tenir la idea d’usar el model d’un flascó de perfum comprat a París per embotellar l’anís. Moltes marques van seguir la pauta de l’anís dels germans Bosch. L’Anís del Tigre, l’Anis del Taup (per Talp), l’Anís del Sot són els noms que em venen directament a la memòria de nen. Però n’hi havia molts més, 28 només a Badalona el 1897. I fins i tot l’Anís del Moro(!). La publicitat era força agressiva: a més dels clàssics cartells de Ramon Casas amb manoles per promocionar l’Anís del Mono, veiem aquest agressiu tigre menjant-se el mico, cosa que a la pràctica no va passar, al menys pel que fa a les marques respectives. Va resultar que el mico va ser el més apte per sobreviure a la selva del començ.

I des del 8 de juliol de 2012 que a Badalona hi ha el mico en tres dimensions. L’escultora local Susanna Ruiz ha reproduit en bronze a mida natural el mico de l’etiqueta de l’anís, i l’ha posat assegut al peu del Pont del Petroli de Badalona, just al costat de la fàbrica de l’anís. S’ha fos a l’empresa Exametal, de Sant Adrià de Besòs, i l’ha finançat la casa Osborne, actual propietària de la marca Anís del Mono. L’escultura del mico és una mica menys estilitzada que el mico de l’etiqueta, és més simiesca…

Era Darwin qui es representava a l’etiqueta i a la marca de l’Anís del Mono? Pots jutjar-ho tu mateix, a partir de la cara del mico i de tres fotografies de Darwin en diferents moments de la seva vida. Hi ha afirmacions per a tots els gustos, i no n’he tret l’aigua clara. Podria ser Darwin, com podria ser un parent del primer propietari, com podria ser un empresari de la competència ridiculitzat. De fet, el senyor Vicenç Bosch, propietari de l’empresa, era conservador catòlic, i això no lliga massa amb ser darwinià. Ell i la seva esposa, la senyora Julieta, anaven a missa de dotze a Santa Maria de Badalona, com podia testimoniar la meva àvia Teresa, que una vegada va confondre el gos chihuhahua de la senyora amb una rata…

El que no ens treu ningú a Badalona com a motiu d’orgull és la frase del cartell del mico: “Es el mejor. la ciencia lo dijo y yo no miento“. Desconec si la “ciència” es va pronunciar mai a favor del l’anís. Però que s’utilitzés la ciència com a element de venda devia ser un argument molt avançat al seu temps. Ara ja és molt més comú: cosmètics o detergents en fan ús. Però en aliments no, els aliments no s’han de veure contaminats per la tecnologia ni la ciència. Els aliments, naturals, com ens vol convencer el “científicPunset.


Si no has estat al Pont del Petroli de Badalona, ves-hi. Deu ser l’únic pantalà visitable de la costa catalana. A cinc minuts de l’estació de tren, podras passejar per sobre l’aigua de mar per un “pont ” , per on s’abastien d’hidrocarburs –que no petroli- els dipòsits de la CAMPSA de Badalona, ja desapareguts. A l’extrem del pont hi ha un poema de Jordi Sarsanedas, i es té una bona vista, des del Montnegre al Garraf.


Per cert, de quina espècie és el simi? El terme simi no és taxonòmic ortodox. És un primat, un bonobo, un orangutà, un ximpanzé, un goril•la?

Pots ampliar detalls sobre la destil·lació i sobre l’Anís del Mono a l’article “Destil·la vins Badalona”, a la meva web i publicat al llibre “La truita cremada”.

Advertisement

2 Responses to EL MICO DE L’ANÍS DEL MONO

  1. Susana Ruiz ha dit:

    Donç tinc entès que el mico era un macao!, Salutacions i felicitats, molt maco l’article!

  2. […] del Mono, feta per Susana Ruiz i és allà perquè la fàbrica de l’anís és just al davant [+] . Al final del pont hi havia una plataforma amb un poema del 2006 de Jordi Sarsanedas. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: