EL DIA DE PI

>Ahir va ser el 14 de març, la data de naixement d’Albert Einstein. Podria ser la data de celebració del Dia de la Ciència, però la UNESCO va triar el 10 de novembre com al Dia de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament. L’Índia ho celebra el 28 de febrer, data en que l’hindú Chandrasekhara Raman descobrí el seu efecte, el 28-2-1928, descobriment que li valgué el premi Nobel de Física de 1930. El patró catòlic dels científics és Sant Tomàs d’Aquino, i abans era festa a les universitats, i fins i tot recordo que feien un programa de cine especial al matí al cine Pelai.

Als Estats Units escriuen les dates posant el mes davant del dia. O sigui que ahir era 3.14. I, per tant, celebren el Dia de Pi, y, complementàriament, la data de naixement d’Einstein. No confonguem el Pi del Dia de Pi amb el Pi de Vida de Pi, una novel·la molt rara de Yann Martel que Ang Lee va portar al cine recentment. Aquest és un altre Pi, un hindú de nom Piscine Molitor Patel, “Pi”. Més racional que l’altre Pi, paradigma de la irracionalitat.

A l’Exploratorium de San Francisco, ciutat en la que passo uns dies, des de fa vint anys que celebren el Dia de Pi, juntament amb l’aniversari d’Einstein. Fan alguns parlaments, una processó laica en la que cada participant porta un bastó amb un plat de plàstic i un número corresponent al número de la seqüència del número pi que li toqui; fan algunes demostracions divulgatives del número pi; canten la cançó de Pi i reparteixen un pastís – un pie- entre els assistents. A més, al llarg de l’Exploratorium hi ha activitats centrades en el número pi, samarretes alusives, i un llibre.

Hem anat a celebrar el Dia de Pi. Però feia un important xàfec, i han hagut de modificar considerablement el programa. Hem arribat tard, i els absorbents néts no ens han permès una activitat tancada havent-hi botons i palanques a fora…

Vegeu-ne més informació a la web de l’Exploratorium: http://www.exploratorium.edu/pi/.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: