TELÈFON AL MICROONES

Hi ha una llegenda urbana que té dues parts. La primera part diu que els forns de microones són perillosos per a la salut, perquè modifiquen els aliments, però sobre tot perquè la radiació de microones es pot escapar del forn i danyar-te a tu que ets per allà al voltant.

La segona part de la llegenda diu que hi ha una manera de comprovar si el teu forn de microones és perillós. Com que la radiació de microones és similar a la radiació dels telèfons mòbils, es tracta de posar el telèfon mòbil dins del microones, tancar la porta, NO ENGEGAR EL FORN, i trucar des d’un altr telèfon al mòbil que hi ha allà dins. Si el telèfon reacciona, és senyal de que la radiació de mòbil entra al microones. I , per tant, que la radiació de microones en pot sortir. I, per tant, que aquell forn és perillós.

Ho vaig provar, i en vaig fer un video. Aquest.

S’hi pot veure clarament que el meu mòbil va funcionar dins del microones.

Com a història, és bonica i ben dissenyada. Llàstima que tot plegat sigui fals.

La radiació de mòbil i la radiació de microones s’assemblen, efectivament. Tot són radiacions electromagnètiques, com la llum visible, la radiació infraroja, els raigs X, la radiació de sincrotó, els raigs gamma, els raigs UVA, les ones de ràdio, els wifis, el bluetooth, la radiació dels GPS, i moltes altres. Algunes d’aquestes radiacions són ionitzants, i potencialment cancerígenes : les de freqüència més elevada, com la radiació gamma, els raigs X i part de la radiació UV (els raigs UVB i UVC). La radiació infraroja escalfa, i la radiació visible i la ultraviolada són capaces de povocar certes reaccions químiques, com la fotosíntesi.

Les seves longituds d’ona, o les seves freqüències, s’estenen en una gamma enorme de valors, i les diferències determinen les seves diferents propietats. La unitat en que es solen mesurar les freqüències són el milió de vibracions per segon, és a dir, el milió d’hertzs, abreujadament MHz. La ràdio en FM varia entre 87,5 i 109 MHz, i en canvi els raigs X tenen freqüències cap als 30 000 000 000 Mhz..

Els forns de microones tenen un magnetró que emet en una freqüència de 2450 MHz (quasi tots tenen aquest mateix valor). El mòbil que tinc actualment treballa amb diverses xarxes. La HSPA/WCDMA, que emet i rep a 900 i 2100 MHz; i la GSM/GPRS/EDGE, a freqüències de 850, 900, 1800 i 1900 MHz. Cap d’aquests valors coïncideix amb els 2450 del microones. O sigui que la ona de la trucada pot penetrar al forn, però la radiació de 2450 no pot sortir.

Pot semblar que no hi ha tanta diferència entre els 2100 MHz del mòbil i els 2450 del microones. Però petites diferències de freqüencia en les ones poden tenir comportaments ben diferents. Per exemple, la radiació ultraviolada procedent del Sol que arriba a la Terra és la radiació ultraviolada A, els coneguts raigs UVA. Són filtrats pel vidre ordinari, mentres que la radiació violeta, de freqüència lleugerament inferior, ja pot travessar el vidre.

Cap de les alarmes que m’han arribat per correu han estat certes, però hi ha llegendes urbanes certes. Aquesta web classifica centenars de llegendes, rumosr, idees preconcebudes de tota mena, i les classifica en certes, parcialment certes, falses i indemostrables. I, per abrumadora majoria, guanyen les falses. Però n’hi ha de certes. Si entres a la seva web, t’hi enganxes hores…

2 Responses to TELÈFON AL MICROONES

  1. De vegades penso com és possible que la gent sigui tan crèdula de creure qualsevol toc d’alarma rebut pel correu electrònic i que no es molestin a comprovar si allò és cert abans de reenviar-ho a totes les amistats. Una dona em deia que ho envia “per si de cas”.

  2. cmans ha dit:

    Ahir em va arribar un correu sobre una nena del Perú amb una malaltia estranya i per a la que es buscaven tres famílies més per fer un estudi genètic sobre la malaltia. Doncs es veu que en aquest cas era cert i que la nena i la malaltia existien. Però la nena va morir fa sis anys, i el correu segueix circulant. Vaig avisar a qui m’ho havia enviat, que va enviar un correu de rectificació. Però és cert que tothom ho reenvia “per si de cas”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: