PUNSET, BIMBO I L’ANY INTERNACIONAL DE LA QUÍMICA

BIMBO és una bona marca, i els seus productes, ben fets. Les etiquetes dels seus productes, també. Donen la informació que han de donar. I la seva publicitat, també. És eficaç i saben a qui es dirigeixen. Però no m’agrada la publicitat del darrer producte, el pa Tot natural que Eduard Punset anuncia.

Com he dit i he repetit sense cap èxit, el terme “natural” no és informatiu, sinó només publicitari, i en aquest producte també. Però això és avui un tema menor. Mirem la imatge on es veuen tres utensilis de vidre amb líquids de colors, etiquetats amb “Conservants artificials” el blau, “Additius” el vermell i “Número E” el verd. No ho diu ni el text ni la publicitat, però el llenguatge visual està dient que enfront de la química, artificial i dolenta, s’hi presenta el nou producte, visualitzat amb un pot blanc que diu “Llevat” i un setrill clàssic amb oli. Un cop més, natural contra artificial, química contra tradició. El de sempre. I això té acceptació entre el públic, si no no ho farien.

Això que escric, doncs, només és en ús del meu dret a la rebequeria, i va dirigit a convençuts. L’objectiu és trobar errors a l’anunci, i fer-ne una lectura de les intencions.

Comencem pel recipient blau (un erlenmeyer) etiquetat amb “Conservants artificials”. Els conservants (tant els derivats directament de la naturalesa com els obtinguts per síntesi química) són una categoria dels additius, exactament els que tenen números E entre 200 i 300 (i la lisozima, E1105). N’hi ha avui 34, si la llista que tinc és fidedigna i al dia, perquè no tots els números estan ocupats. Que jo sàpiga, tots són sòlids blancs, perquè la gran majoria són àcids orgànics, o sals orgàniques o inorgàniques de sodi, de potassi o de calci (per exemple, E210 àcid benzoic, E221 sulfit de sodi, E252 nitrat de potassi). Tots els trobarem en forma de pols, excepte el diòxid de sofre E220, gas incolor que es vehicula en bombones. Però, esclar, presentar els additius com realment són, pols blanques, no seria prou dramàtic ni prou “químic”. Es podrien confondre amb sal, amb sucre, amb farina; o amb cocaïna.

El recipient amb líquid vermell (un vas de precipitats) té l’etiqueta “Additius”. Dient-ho així, es refereix a tots els additius, que inclouen també els conservants artificials. No caldria haver posat, doncs, el pot blau, perquè el vermell els inclou. Hi ha additius alimentaris vermells, efectivament. Són els colorants, que tenen números entre E100 i E199, amb un total de 46. Cada desena correspon a un color. Els vermells són els colorants de l’E120 a l’E129, dels quals n’hi ha sis. Que jo sàpiga, no són líquids, però quan es dissolen en aigua, si s’hi dissolen, efectivament donen una dissolució vermella. El líquid de la foto gairebé sembla Bitter Kas, que conté com a colorants l’E150d (caramel de sulfit amònic), E122 (azorrubina o carmoisina) i E124, Ponceau 4R o vermell de cotxinilla A). De la resta d’additius autoritzats per la legislació (uns 350), gairebé tots són sòlids blancs, si n’exceptuem els colorants, que inclouen l’or E175, la plata E174 i l’alumini E173, i els gasos (E938 a E949), que no són ni sòlids ni blancs.

El darrer dels potets és el del líquid verd. No és un utensili químic, sinó culinari: és la base del clàssic setrill de disseny de Rafael Marquina, de 1961, inspirat en els erlenmeyers. L’etiqueta del seu pretès contingut és redundant amb el del recipient vermell, perquè tots els additius autoritzats del pot vermell tenen número E. Però hi convenia un potet amb líquid verd, perquè si no, tot plegat no era prou químic.

No, l’empresa Bimbo no es creu que els additius siguin dolents. És una simple estratègia publicitària per anar cap a un mercat de consumidors amb prevenció contra la química i els additius. Vegeu algunes de les informacions d’ingredients de pans preparats de Bimbo o de Silueta, l’altra marca de Bimbo, amb diversos additius. Additius conservants E200 (àcid sòrbic), E282 (propionat de calci); corrector d’acidesa E341i (fosfat monocàlcic), i emulgents E471 (mono- i diglicèrids d’àcids grassos), E472e (esters mon-i diacetiltartàrics dels mono- i diglicèrids d’àcids grassos), i E481 (estearoil-2-lactilat de sodi). Si realment creguéssin que són dolents, no n’hi posarien. Però amb una varietat de productes cobreixen una gamma més àmplia de consumidors, amb publicitats segmentades. És una pràctica habitual en les empreses.

Potser l’Eduard Punset no es creu res del que l’anunci suggereix. Potser ni li importa. Però el fet és que amb un cop de puny sobre la taula fa desaparèixer els additius químics, i amb ells els productes químics i fins i tot els utensilis. En l’Any Internacional de la Química, el divulgador científic oficial i mediàtic fot fora la química. Tot un missatge…

5 Responses to PUNSET, BIMBO I L’ANY INTERNACIONAL DE LA QUÍMICA

 1. […] del blog hi reconeixerà el contingut d’un parell de textos ja publicats en aquest blog: el “Punset, Bimbo i l’Any Internacional de la Química”, i el “Allò essencial és invisible als […]

 2. david ha dit:

  Gràcies Claudi per les teves entrades sempre tan aclaridores i felicitats pel premi !!

 3. Gemma López ha dit:

  Gràcies!! Algú ho havia de dir… Gràcies Claudi. No coneixia el teu blog, però me l’aniré mirant perquè no és tan habitual que algú parli tan clar. Felicitats pel premi.

 4. A. ha dit:

  En aquest món, tot és química.

 5. […] La publicitat del nou pa Bimbo sense additius i amb Eduard Punset és un bon exemple que la indústria va a vendre: Bimbo té la seva línia de pa […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: