LA TAULA PERIÒDICA DELS MEDICAMENTS

El terme nutricionista no té el mateix valor a la nostra societat que a les societats anglosaxones. Aquí es refereix a un professional de la salut amb coneixements sobre nutrició humana, sobre el valor dels aliments, i que pot dissenyar una dieta adequada a unes necessitats individualitzades o col•lectives. Pot avaluar un producte alimentari, sap a quins aliments hi ha què, sap que un mateix nutrient s’absorbeix a l’organisme de formes diferents segons en quin aliment és present i en quin entorn es troba, … En resum, un expert, que es basa en els conceptes científics genuins sobre nutrició, química dels aliments i fisiologia, iniciats per Liebig i altres investigadors al segle XIX.

En canvi, el nutritionist, és en terminologia anglosaxona, poc més que un xerraire que, sense una preparació específica i sense coneixements, pontifica sobre els aliments. Aquí serien els que escriuen en els suplements publicitaris dels diaris sense que consti la seva titulació. En la literatura que publiquen, al servei de la venda de productes, sempre creuen detectar deficiències i aconsellen sense criteri suplements alimentaris específics. Com si, per art de màgia, la ingesta d’una determinada quantitat d’un nutrient –ferro, lisina, magnesi, taurina- tingués efectes reparadors globals sobre l’organisme. Fruit d’aquesta visió esbiaixada i amb una bona component màgica, les nostres farmàcies i centres de parafarmàcia estan plenes de suplements vitamínics, minerals, herbes, extractes, … no regulats com a medicaments. I més que n’hi haurà. Que no vol dir que en algun cas no funcionin, però que es prenen la majoria de casos de forma no controlada, no sistemàtica i per consell de no professionals.

A San Francisco (Califòrnia), ciutat creadora de tendències i receptora de cultures de tota mena, hi ha la botiga més gran que he vist sobre productes orgànics, biològics, herbes, teràpies alternatives, fórmules ayurvèdiques, homeopatia, vegetarianisme i veganisme, higiene no química, slow food, dieta paleolítica (això existeix), menjar de quilòmetre zero (allà en diuen local), de comerç just… La botiga, que és una cooperativa, es diu Rainbow Grocery, és com un hipermercat d’aquí i hi ha una increïble varietat de productes. Per exemple, més formatges i vins catalans que a la major part de les nostres botigues; més de vint varietats d’arròs; centenars d’espècies, envasades o en venda al detall; dotzenes de cafès, tès, … Costa més de trobar-hi sucre refinat, farina refinada, galetes “normals”, gelats, carn, peix. …

Tota la part dels suplements alimentaris i minerals està classificada per quin és el principi actiu. I allà podem veure una enorme varietat de capsetes i ampolletes classificades per elements. Em consten els següents: liti, silici, fósfor, sofre, potassi, calci, vanadi, crom, manganès, ferro, coure, zinc, germani, seleni, estronci, molibdè, plata, iode. Total 18. Déu n’hi do! Alguns, en diferents formes de presentació: ferro i ferro líquid; plata i plata col•loïdal. En trobariem més, amagats per entre els remeis homeopàtics, que inclouen mercuri i altres elements nefastos, però que, segons els principis homeopàtics, curen allò mateix que provoquen si es prenen en dosis homeopàtiques.

No vol dir que es venguin els elements com a tals substàncies, sinó, en la major part de casos, en forma de sals, i en tota mena de dosis i formats. N’adjunto una foto-muntatge, que no dóna ni una remota idea de la magnitud i varietat de productes. Només hi veiem els cartells, però no s’aprecia la quantitat de capsetes que hi ha a sota de cadascun.

De la mateixa manera que ara fa anys vaig proposar la Taula Periòdica dels Aliments, incorporada també al llibre La truita cremada, que molts centres de secundària han assumit com a proposta de treball, penso que ara ens trobem davant de la Taula Periòdica dels Medicaments.

Llàstima que aquesta exuberància sigui una mostra del caràcter hipocondríac de la societat en que ens estem instal•lant, i que busca un remei per a cada nova por.

Rainbow Grocery, San Francisco (CA)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: