TRES CORBATES QUÍMIQUES

Em poso corbata quan vaig a buscar diners, o quan represento la institució. Em sembla que poques vegades he transgredit aquesta regla. I quan em poso corbata, procuro que sigui un signe, un símbol d’allò que vaig a fer-hi. Per això, tinc tres corbates químiques, amb la taula periòdica. La tercera, molt recent: d’avui 4-6-2011.

La primera, de l’empresa Giannotti, és la de l’esquerra de la foto. Me la va portar, cap el 1980, de Londres el malaguanyat Carles Parejo, llavors professor del batxillerat espanyol de Londres, i que anava fent la tesi al departament de Química Tècnica –avui d’Enginyeria Química- de la UB. la segona me la vaig comprar jo, cap al 2000. És la del centre de la foto. La venien al Science Museum de Londres, i era de The Tie Studio. I la tercera és d’avui. La vaig veure posada a un company, el dia de commemoració de l’Any Internacional de la Química al Parlament de Catalunya, el 30-5-2011, i és la de la dreta de la foto.

Actualment les dues darreres les venen a Barcelona, amb la mateixa marca. Es poden trobar a diverses botigues. Jo la he comprat a la Merceria Santa Ana, del Portal de l’Àngel, de la marca Robin-Ruth.

La corbata més antiga consta dels símbols i els nombres atòmics dels elements, disposats en files de 5 en un conjunt de –obviament- 21 files. L’ordre no és el de la taula periòdica habitual. El darrer element que hi surt encara està amb el segon dels noms que ha tingut. Es va descobrir quasi simultàniament a la URSS i a Califòrnia. L’equip rus el va denomina nielsbohri, de Niels Bohr, danès, amb símbol Nb. Els americans n’hi deien hahni, del químic alemany Otto Hahn, amb símbol Ha, que és com figura a la corbata. Finalment la IUPAC ha acceptat el 1997 el nom de dubni, símbol Db, de la ciutat russa de Dubna, on hi ha l’Institut per a la Recerca Nuclear de Rússia. Aquesta denominació va ser per compensar que els elements 104 i 106 s’havien denominat rutherfordi i seaborgi, en honor de Rutherford (de Nova Zelanda, però que treballava a Berkeley, CA) i Seaborg.

La segona corbata té un disseny menys sistemàtic, només hi ha algun ordre en les files, però no entre files ni columnes. Hi figuren els nombres atòmics, els símbols i els pesos atòmics dels elements. No hi són tots: n’he vist Del bor (B, 3) A l’americi (Am, 95). No hi ha un ordre massa estricte. Els pesos atòmics hi figuren amb un nombre de decimals que varia entre 1 (el neodimi, per exemple 144,2) i 5, com el fòsfor (30,97376). El pes atòmic no és la massa atòmica. Aquesta darrera és la massa, en sentit estricte, d’un isòtop específic: la suma de les masses de protons, neutrons i electrons. I s’expressa en grams o els seus múltiples o submúltiples. En canvi el pes atòmic és un nombre adimensional que es calcula com la raó entre la massa atòmica mitja dels àtoms d’un element (tenint en compte la seva abundor a la natura) a la dotzava part de la massa d’un àtom de carboni – 12. Aquest valor és el que es dóna a les taules de la IUPAC com a pes atòmic estàndard, i que van revisant cada dos anys. La revisió de 2009, publicada el 2010, es pot trobar a aquest enllaç.
Les dades de la corbata són antigues, de cap al 1983, i hi ha algunes diferències en els decimals dels pesos atòmics que hi surten i els valors actualment acceptats. Si s’ha de fer un treball precís, millor que consulti les taules oficials i no la corbata.

La tercera corbata és més variada. A cada element hi figura el nombre atòmic, el símbol, el seu nom en anglès, i el seu pes atòmic. Hi ha un ordre parcial, perquè hi ha grups d’elements delimitats per una ratlla fosca, i a dins de cada conjunt hi ha l’ordre de la taula estàndard. Hi figuren elements entre el 19 i el 106, que a la corbata encara n’hi diu unnilhexi. L’element 106 va ser denominat seaborgi (Sg) el 1997, però la IUPAC volia donar-li el nom de rutherfordi basant-se en l’argument de que no s’havien de donar noms d’elements a persones vives (Seaborg va morir el 1999). El contraargument de l’American Chemical Society va ser que l’einsteini, de nombre atòmic 99, s’havia descobert el 1952 i se li havia donat el nom en vida d’Albert Einstein, que morí el 1955. Però realment la IUPAC no va aprovar-ne el nom fins després de la mort del científic.

Entre els símbols i els noms d’aquesta darrera corbata hi ha dibuixos i equacions, algunes pertinents i altres no tant. Hi ha dibuixats morters, matrassos, erlenmeyers, becs de bunsen… M’ha fet gràcia trobar-hi un dibuix del liniment Sloan, producte que a casa meva es feia servir, d’una olor molt penetrant, que picava quan te l’aplicaves. La meva àvia n’hi deia “l’home dels bigotis“. Earl Sloan (1848-1923) va preparar el seu liniment a partir d’una fórmula usada pel seu pare per als cavalls. Conté oli de trementina (50%) i una mica de capsaïcina, que és la substància que dóna el gust picant a certs pebrots. La capsaïcina actua com a rubefacient, és a dir, irrita superficialment la pell i crida la sang a afluir-hi, fent per aquesta via que s’alleugi el dolor muscular.

Sembla que no hi ha prou evidències de els rubefacients funcionin, o sigui que el tòpic de que “si pica cura“, deu ser una falàcia.

5 Responses to TRES CORBATES QUÍMIQUES

  1. josep lluís ha dit:

    Recorde que de menut a ma casa hi havia sempre “linimento sloan” i, malgrat ser líquid, els meus iaios li deien “ungüent del bigot”.

  2. […] Portava corbata, cosa rara en mi. La corbata és la de la Taula Periòdica 3.0, que vaig descriure al post “Tres corbates químiques“. […]

  3. […] una entrada anterior d’aquest blog ja vaig tenir ocasió d’explicar la meva relació amb les corbates. Resumint, no […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: