VETLLEN PER NOSALTRES

Durant els bombardeigs de Barcelona per part de l’aviació franquista, entre 1937 i 1939, la ràdio donava avisos sobre el que calia fer, si anar als refugis subterranis o si ja s’havia acabat el perill. I en totes les transmissions hi havia una frase final: “La Generalitat vetlla per vosaltres“.

Ara hi ha molts organismes que vetllen també per nosaltres, i especialment per la nostra salut. Una de les tècniques que segueixen és la d’etiquetar els productes nocius amb cartells i avisos sobre la seva nocivitat. Els paquets de tabac han de portar, des de fa anys, els coneguts avisos de que fumar mata, en totes les seves variants. No sé si la lenta però progressiva disminució de fumadors es deu a aquests avisos o no.

A les etiquetes de menjars preparats comencen a proliferar-hi els “semàfors“. Són uns signes d’informació nutricional on s’indica, per a una ració del producte, la quantitat d’energia, sucres, greixos, greixos saturats i sodi o sal que n’estem ingerint, i quin percentatge de la quantitat diària recomanada estàndar representa. Determinades marques hi posen colors. Indiquen els valors baixos d’aquests nutrients en color verd: vol dir que es poden consumir sense limitació; si la quantitat de nutrient és un valor intermedi, ni molt ni poc, hi posen un color groc: cal consumir-los amb moderació. I si la quantitat del nutrient és alta, hi ha un color vermell o taronja: cal consumir-lo amb molt poca freqüència o en poca quantitat; o cal adaptar la resta de la dieta diària per no passar-se. Dels colors li ve el nom de semàfor nutricional. L’empresa Eroski és una de les que amb més interés ha agafat la proposta, seguint el que al Regne Unit es fa des de fa alguns anys. En canvi a Alemanya són molt reticents a aquest sistema, perque afirmen que coarta la llibertat del consumidor…

La figura correspon al Sopinstant (crema d’espàrrecs) on podem destacar l’elevada ingesta de sal per cada ració.

A l’estat de Califòrnia, des de l’any 1986 hi ha una llei –la Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act, coneguda com la proposició 65– que obliga al seu govern a publicar anualment la llista de substàncies químiques que, segons l’estat de Califòrnia, causen càncer o afecten el desenvolupament o la reproducció humana. La llista canvia amb freqüència, normalment afegint-hi substàncies i, a vegades, treient-ne alguna de la llista. El darrer llistat és del 3 de maig d’enguany. Hi ha centenars de substàncies, i hi han afegit –el 29 d’abril- l’alcohol de les begudes alcohòliques com a generador de càncers…

I bé, l’aplicació a la pràctica de la proposició 65 s’ha traduit des de fa alguns anys en que els automòbils matriculats a Califòrnia han de portar a la porta del conductor el cartellet que aquí reprodueixo, i que ens avisa de que els vehicles, components, peces de recanvi i els gasos d’escapament – i la mateixa benzina, que no surt a l’avís- contenen productes que causen càncer, defectes de naixement i altres mals. Jo ho llegia cada cop que agafava el cotxe, i ja no conduia tranquil.

Amb tant recordatori de que pels nostres pecats morirem, no ens deixen viure…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: