RICOLA USA I RICOLA EUROPEA

Als Estats Units d’Amèrica les farmàcies de medicaments són establiments situats a l’interior d’altres macroestabliments d’autoservei més generals. Dues cadenes molt importants són la Walgreens i la CVS. S’hi poden trobar també productes d’alimentació envasats, estris de ferreteria, tota mena de productes d’higiene personal, discos, papereria, electrònica de consumibles, jardineria…

I una importantíssima secció del que aquí s’anomena parafarmàcia, i també una enorme quantitat de medicaments sense recepta. Lleixes i lleixes de prestatges amb productes classificats per tipus d’afeccions: oida, peus, llavis, pell, nas, refredats, mals de cap, dolors musculars i tota la resta. Una important secció de productes per al diabètic: no els medicaments amb recepta, sinó les tires diagnòstiques, les agulles, els aparells de mesura, pastilles de glucosa, manuals, productes per a la cura dels peus, …

En fí, el paradís de l’automedicació, i no controlat per ningú, perquè els titulats en farmàcia i personal sanitari són a l’interior de la subbotiga de farmàcia, sense que vigilin l’autoservei.

Com a contrast amb la llibertat d’adquisició i d’autorecepta, en canvi la informació que contenen els productes d’automedicació és molt més clara que els productes d’aquí. Vegem-ne un exemple.

Els caramels Ricola són fets a Laufen (cantó de Basilea, Suïssa), a una indústria ubicada a un edifici de l’arquitecte Jacques Herzog, el mateix que va fer l’edifici Fòrum, actual seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. El nom dels caramels els ve de les primeres síl·labes de les paraules Richterich (nom del fundador, el 1930), companyia (altres fundadors amb menys participació) i Laufen. Tots els caramels es fabriquen a Suïssa i es distribueixen després a Europa i a Amèrica. És interessant comparar l’etiquetatge del mateix producte a un i a l’altre continent. Els que comparo aquí no són exactament el mateix caramel però són molt similars.

Al producte USA la informació és a l’interior del requadre “Drug Facts“, que és equivalent al requadre “Nutrition Facts” dels aliments. L’estructura d’aquest requadre és similar a tots els productes:

1. una indicació de quin és l’element actiu, què fa i en quina quantitat a cada dosi (en els caramels citats, el mentol, que ajuda a suprimir la tos i a alleujar el dolor).
2. Els usos del producte
3. Els advertiments per al seu ús
4. Les indicacions de a quin públic va orientat el producte
5. Altra informació, que pot ser molt interessant. En aquests caramels l’advertiment als fenilcetonúrics de que el producte conté un ingredient que els és nociu; i que poden ser usats pels diabètics, perquè no contenen sucre. Però, com que contenen altres hidrats de carboni convertibles, se’n dóna la indicació d’equivalència: 7 caramels equivalen a una fruita.
6. I altres ingredients “inactius”, per ordre alfabètic i no per quantitat total present. Aquí, el concepte d’inactivitat es refereix a que no ajuden a l’efecte sanitari del producte, que és el d’alleugerir la tos i les seves molèsties. Evidentment que són actius des de la perspectiva del gust.

En canvi als caramels que es venen aquí hi ha una altra consideració. Són tractats com a aliments, amb un quadre d’informació nutricional i una llista d’ingredients, que va de més a menys quantitat. El que hi ha més és isomalt, nom comercial de l’isomaltitol, disacàrid derivat de la sacarosa, inventat els anys 60, de baix índex glucèmic i un valor energètic meitat que el del sucre, perquè s’assimila poc als intestins.

Al producte europeu hi ha com a edulcorant principal l’aspartame, i també l’acesulfame, edulcorant sintètic que no apareix als Ricola USA. El mentol, ingredient actiu de la fórmula USA, és aquí un dels molts aromes naturals presents a la fórmula… Al caramel europeu li posen colorant E-160a, que és una barreja de carotens, mentres que al Ricola-USA equivalent hi posen caramel.

El que tenen de comú els dos envasos, a ambdós continents, és la publicitat de les flors i herbes alpines, i una foto dels Alps a la primavera, amb herbes abundants i una muntanya nevada al fons.

Feta lluny de Basilea, per descomptat.

(fes clic a la imatge per ampliar-la)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: