LA CIÈNCIA ENGANYA

Un dels llibres de no-ficció que ha tingut més èxit recentment al món és “El detective en el supermercado“, de Michael Pollan, periodista i escriptor, que publica al The New York Times. El llibre parla de l’alimentació, dels aliments, i de les indústries alimentàries. És fet amb mentalitat molt americana, on hi ha zones del país on costa de trobar productes no envasats i no processats.

En diversos aspectes i comentaris podem estar-hi d’acord. Però va fent afirmacions continuament en que deixa els metges i els industrials a l’alçada dels cucs. La tesi del llibre és que les indústries alimentàries dominen el món de l’alimentació, i que tots els metges, nutricionistes i dietistes, així com els polítics i legisladors, són uns venuts a la indústria. Denosta els nutricionistes i científics de l’alimentació amb frases com “El nutricionisme és una ideologia i no una ciència“. El llenguatge que fa servir, molt directe i elemental, em recorda les afirmacions que darrerament va fer sobre les indústries farmacèutiques la monja Forcades.

Sap greu, perquè els arguments contundents elementals i les teories de la conspiració són fàcilment assumides per part d’un públic no prou coneixedor de les terminologies i procediments. Un exemple com el del peix blau “Primer se’n menjava, després el van deixar de recomanar pel greix, i ara és la panacea, precisament pel greix” serveix com a argument per poder afirmar que el científic no sap res, que cau en contradiccions, que parla del que no sap, que no té les idees prou clares…

El pitjor és el subtítol que es pot llegir a la portada: “Come bien sin dejarte engañar por la ciencia y la publicidad“.

És a dir, la ciència és considerada una embaucadora. Tot el sistema de recerca, tots els estudis sobre toxicitats, inocuitats, seguretats alimentàries, tots al sac dels que enganyen.
Que hi hagi científics que assessorin a les companyies tabaqueres sobre com fer cigarretes més addictives, que hi hagi químics que dissenyin drogues de disseny més fortes i més indetectables, que hi hagi enginyers que dissenyin armes més mortíferes, no vol dir que la Ciència, és a dir, que tot el sistema i tots els seus membres, hi estiguin d’acord i tothom actui igual.

Fa temps que el científic ha perdut el monopoli de l’explicació dels fets, i l’ha deixat en mans de polítics i esotèrics. Però l’acusació del llibre és pitjor: la ciència enganya. No és que la ciència s’equivoqui: “pobrets, no en saben més“. És que “la ciència enganya“.

Doncs ja ho sabeu, sóm una colla d’embaucadors.

4 Responses to LA CIÈNCIA ENGANYA

 1. marta ha dit:

  si al majordom de ten li passes pasta per sotamà potser encara que ell digui que el “algodón no engaña” és mentida. Però en principi creiem en el majordom no¿ i a més, hi ha majordoms i majordoms….

 2. jordimota ha dit:

  “L’explicació dels fets en mans de polítics i esotèrics”. Aquesta és la gran definició del que passa. Als científics potser aviat ens diran “bruixes”, perque posar-nos a la foguera ja ens hi posen.

 3. Angelina ha dit:

  Sempre hi ha hagut una confusió general entre els ciutadans de peu entre Química i productes-químics-perjudicials-afegits-als-aliments. Sort que aquest blog dona bases per aclarir conceptes. Llàstima que molts dels ciutadans no llegiran mai aquest blog…
  Les teories de les conspiracions sempre tenen adeptes. Un bon tema més per a desenvolupar en aquest blog Claudi!
  Salutacions!

  • Claudi Mans ha dit:

   Parlarem de les conspiracions quan comenti el llibre “Mala ciencia” de Ben Goldacre. Espero que sigui aviat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: