NUCLEAR 1

Parlar de l’energia nuclear és un tema espinós. Parlar-ne ara en calent és més espinós. Però quan estas en fred no en parlem. Per tant, parlem-ne en calent, a base de petites dosis.
M’ho plantejo com si ho hagués d’explicar a alumnes d’un nivell indefinit, perquè jo penso que només s’entenen les coses que has d’explicar a un altre.

1. Què és l’energia nuclear? És l’energia que es manifesta quan es modifica l’estructura del nucli atòmic. És un fenomen físic, no químic. Això vol dir que una substància radioactiva ho és pels àtoms radioactius que contingui, al marge de quina sigui la forma en que es presenti. Si tenim metall d’urani radioactiu i s’oxida, l’òxid d’urani que se’n obté és igualment radioactiu, i també qualsevol dels compostos que se’n puguin fer. Els canvis químics a que pugui sotmetre’s una substància radioactiva no n’afecten la radioactivitat. I aquest és precisament un dels problemes dels residus radioactius. La química no hi pot fer res per rebaixar-ne la radioactivitat. Pot trobar-ne formes sòlides, més insolubles, més resistents mecànicament, més resistents a la corrossió… però menys radioactives no.

2. Nucli. Encara que es fa servir la mateixa paraula, cal distingir entre un nucli atòmic (el nucli de cada àtom, és a dir, un àtom sense electrons) i el nucli d’un reactor , que vol dir la seva part central.
Dos nuclis atòmics es poden fusionar en una reacció de fusió (que encara no s’ha desenvolupat comercialment). I el nucli d’un reactor es pot fondre si s’arriba a una temperatura prou alta, i és el que passa, sembla, a alguns dels reactors japonesos.

3. Control Una cosa és monitoritzar, que vol dir seguir un fenomen mitjançant la lectura d’un valor, per exemple la temperatura. i una altra cosa és controlar, que vol dir que es prenen accions per tal que el fenomen no tingui lloc, o que determinat valor no passi de mida. Per exemple, quan et poses el termòmetre monitoritzes la temperatura, i quan et prens l’antipirètic pretens controlar-la (cosa que no sempre s’aconsegueix).
Un procés incontrolat és aquell que no es controla, sigui perquè no es pot, sigui perquè no es vol. Que un procés no estigui controlat no vol dir que vagi necessàriament cap a una catàstrofe. Als USA els incendis forestals en zones remotes poden cremar sense control, perquè confien que la mateixa naturalesa acabarà fent el seu paper (pluges, zones ermes) i deixarà de cremar. Altres processos sense control tenen final no catastròfic perquè ells mateixos van extingint-se per raons físiques o químiques: una allau acaba frenant-se quan arriba a terreny més pla. En canvi hi ha processos que, sense control, van anant cap a una situació catastròfica. Aquests són els perillosos, i és el cas dels reactors nuclears comercials.

4. Reactor parat Un reactor nuclear funcionant és una massa de material radioactiu que va desprenent energia en forma de calor mitjançant una reacció en cadena. Això vol dir que la reacció nuclear d’un àtom que es fissiona genera neutrons que es queden a la massa de material incentivant que altres àtoms es fissionin i així successivament. Per evitar que el procés es descontroli hi ha barres de control, que són d’un material que absorbeix els neutrons regulant-ne el flux. La calor generada per la reacció nuclear és recollida per un refrigerant.
Quan es para un reactor nuclear s’hi introdueixen totalment les barres de control, que frenen i finalment aturen la reacció en cadena. Però les descomposicions radiactives segueixen donant-se, si bé amb molta menys intensitat que abans, i s’ha de seguir refrigerant el reactor, perquè està calent i perquè si no es fes, se seguiria escalfant.
Els reactors de Fukushima es van parar en el moment del terratrèmol. Però la caiguda general d’electricitat va impedir que funcionéssin les bombes de refrigeració. El sistema alternatiu de refrigeració mogut per motors diesel va fallar perquè el tsunami el va fer malbé. Va funcionar el tercer sistema, que es basava en bateries elèctriques, fins que es van descarregar del tot, cosa que va passar al cap d’unes sis o vuit hores. I en aquest lapse de temps no van poder reparar els altres sistemes de refrigeració, i els reactors van començar-se a escalfar, provocant tota la resta de problemes, avui encara presents.

Continuarà.

Un enllaç que em sembla correcte:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: