DUES ETIQUETES MÉS

Aquest matí al supermercat he caçat dues etiquetes que no tenia.

La primera és un clar exemple de que les etiquetes s’adapten al consumidor. Es tracta d’uns sucs de fruita de la marca Romantics. Mimos de fruta, com a subtítol. Primer hi ha tota una parrafada acaronadora sobre el què és un moment romàntic. I quan ha de posar els ingredients i la valoració nutricional ho encapçala amb un trencador “Rollo legal“. I va detallant els ingredients amb comentaris enrotllats: “1 naranja exprimida con amor. 1/2 plátano aplastadito…“. Que colegui, quin bon rotllo, que guai. El suc era bo, però l’etiqueta l’he trobat empalagosa. No sé si aquest producte es dirigeix a una clientela empalagosa també, o bé és una ironia. Tant de bo fos una ironia, però em penso que no.

Suc Romàntic de pera i aranyons

Petits errors de simbologia: segons el Sistema Internacional d’Unitats, no és Kcal sinó kcal, no és kj sinó kJ, i no és gr sinó g, sense el punt. I es recomana escriure mL i no ml.

"Rollo legal"

I, en l’altre extrem, el Burn Energy drink, beguda energètica de la Coca-Cola, i competència del RedBull. En la llauna de Burn, els ingredients són posats com si estessin formant una flama, de manera que si els vols llegir has d’anar seguint-los en ratlles ondulades. Ja van col·locats abans d’obrir la llauna…

Algunes afirmacions a l’envàs: “Este producto no es adecuado para los menores de 16 años, mujeres embarazadas ni personas sensibles a la cafeína. Consumir no más de tres latas al día.” Aquest advertiment no hi és a la llauna del RedBull, malgrat que Burn i RedBull són pràcticament idèntics.

Però quanta cafeïna deuen portar? L’etiqueta ho diu: 32 mg/100 mL. Com que les llaunes són de 250 mL, en una llauna hi ha 80 mg de cafeïna.

La Coca-Cola amb cafeïna en porta uns 30 g per cada llauna de 330 mL. El te en porta la quarta part que el cafè, però com que se’n pren més quantitat, la ingesta de cafeïna amb un sol te s’acosta a la d’un sol cafè. El te verd en té menys encara, i la xocolata en té una quantitat apreciable: 40 mg cada 100 g de xocolata. Per cert, que l’alcaloide del te primer es va dir teïna, fins que es va comprovar que realment la teïna és cafeïna.

Des de l’administració sanitària no es recomana prendre més de 300 mg de cafeïna al dia. Això equival a tres RedBulls, o tres Burn, o … tres cafès normals, perquè un RedBull equival en cafeïna a un cafè. Jo me’ls solc prendre -els cafès-, i quatre i tot.

Veurem el dia en que als bars o als pots de cafè hi hagi cartells amb advertiments de tres cafès al dia i prou?

Ingredients del Burn

PS 6-3-11 Una altra qüestió és la taurina del RedBull i del Burn. És una substància naturalment present a l’organisme humà, a la bilis i a la llet materna. La seva ingesta addicional amb les begudes ha estat discutida, i en alguns estats com França el RedBull va estar prohibit fins fa uns anys. No hi ha una evidència clara de que serveixi com a energitzant, ni que tingui efectes adversos per a l’organisme, en les quantitats que hi ha en una llauna (uns 1000 mg). El que sembla que hi ha són evidències de que la seva barreja amb begudes alcohòliques pot ser perillosa perquè pot incidir sobre el ritme cardíac.

5 Responses to DUES ETIQUETES MÉS

 1. Maria ha dit:

  Hola Claudi!

  Som l’equip de Romantics, una de les dues etiquetes que van caure a les teves mans el març de l’any passat… Ho sentim però fins ara no haviem vist aquesta critica tan constructiva.

  Primer de tot, volem agraír-te tots els comentaris i propines sobre la correcta nomeclatura dels ingredients, ho aplicarem en futures etiquetes. No és excusa però la veritat és que quan comences un negoci de zero, com nosaltres, sense cap mena d’ajuda, a vegades costa tenir tota l’informació necessària. La veritat és que anem de bòlid i a vegades se’ns escapen els detalls. També ens passa amb les nostres etiquetes en català… tot i que hi posem cura, encara hi ha faltes d’ortografia per corretgir i molts aspectes millorables.

  Un altre tema és el “bon rollo” i que et sembli “empalagosa”. A vegades tenim debats interns sobre si hi ha masses estrògens als nostres textes, o si podriem tenir més mala llet. Però la veritat és que volem ser sincers, i explicar les coses tal com son, però amb il·lusió i ganes. I potser al posar-hi ganes anem més enllà del que hauriem i podem arribar a ser ensucrats.No ens disculpem, som com som i ho seguirem fent així.

  Hi ha consumidors gens empalagosos que ens han dit que els agrada com comuniquem, i encara que no fos així, ho seguiriem fent perquè preferim que ens diguin empalagosos que fer etiquetes com les de Red Bull (i sobretot, productes com els seus). AIxí que confessem una falta total i rotunda d’ironia (almenys en aquesta etiqueta).

  De totes maneres… ho tindrem en compte per futures creativitats.

  Estem contents que el “sucre” no passi dels textos, i que almenys el suc t’agradés.

  Una abraçada MOLT empalagosa

  Els romantics.

  • cmans ha dit:

   Hola,
   gràcies pel comentari. Evidentment el grau de pegalositat depèn de cadascú. A mi les coses massa ensucrades no em van, potser perquè sóc diabètic…
   Claudi

 2. […] Entrades recomenades del bloc del científic: Termodinàmica de la indignació Etiquetes […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: