ELS REIS ADIABÀTICS

Encara quedava per explicar un regal de Reis: els Reis adiabàtics (vegeu els anteriors posts “Els Reis magnètics” de 9/1/11, “Els Reis viscoelàstics” de 13/1/11 i “Els Reis periòdics” de 14/1/11).

Adiabàtic vol dir que no bescanvia calor amb l’entorn. I això és el que ens van portar els Reis. Uns gots adiabàtics. Gots amb doble paret, de manera que la temperatura de la substància de dins –freda o calenta- es manté molt més que si fos un got de paret de vidre. Els termos són molt semblants. Tècnicament els termos es coneixen com a vasos Dewar. James Dewar (1842-1923) va ser un físic escocès que el va inventar. En origen consistien en un flascó amb una doble paret de vidre. Des del punt de vista topològic un termos és com si fos una pilota desinflada a la que li donéssim forma d’una copa allargada. I per lloc on s’inflaria la pilota el que es fa és extreure l’aire, s’hi fa el buit, i es tanca el forat per on s’ha tret l’aire amb una soldadura. A més, es diposita una capa de metall platejat –plata o un altre- per la paret . El resultat és un recipient molt aillant, que a més es posa a l’interior d’una massa resistent als cops, com suro, i es tapa amb un tap gruixut. Ara es fan d’altres materials diferents del vidre, fins i tot d’acer inoxidable. Es fan servir per a la vida domèstica per transportar líquids calents o freds, i industrialment s’hi transporta el nitrogen líquid a temperatures molt baixes sense que es perdi massa líquid per ebullició.

Hi ha tres mecanismes pels que una substància pot bescanviar calor amb l’exterior: conducció, convecció i radiació. En un termos la radiació és molt escassa, perquè les capes platejades són molt reflectants i redueixen la pèrdua o guany de calor per aquesta via. La conducció també és molt escassa, perquè la paret de vidre interior està rodejada pel una zona on no hi ha aire, i la seva conductivitat és molt baixa. I la convecció -el mecanisme de transmissió de calor que va associat al moviment dels fluids- no es dóna per renovació de l’aire de les parets exteriors, perquè la paret exterior està a la temperatura ambient, ja que no s’ha escalfat ni per conducció ni per radiació. El termos només pot perdre o guanyar calor pel tap, que és gruixut i força aillant.

Doncs hi ha una línia de gots de vidre amb doble paret de la marca Bodum. Són fets de vidre borosilicat, un vidre de qualitat que conté bor, i que es fa servir per a utillatge de vidre de laboratori i per a algunes cristalleries. La principal diferència amb els vasos Dewar és que l’interior dels Bodum entre les parets conté aire i no el buit. S’estalvia així el problema de fer una soldadura al vidre, que deformaria el got. A la base hi ha un foradet protegit per una vàlvula de silicona. Així es permet que l’aire pugui entrar i sortir de la doble paret, ajustant-se així la pressió de dinsa la pressió atmosfèrica, i com que el foradet és molt petit, es pot rentar el got normalment sense que hi entri aigua entre les parets.

El fet que la paret exterior estigui a temperatura ambient fa que si hi poses un líquid fred, no condensi la humitat ambiental a la superfície del got, i s’eviten “aquells molestos anells d’aigua de condensació que queden sobre la taula”, com diu la publicitat.

Només tenen un problema pràctic: quan toques la paret exterior, no saps si el líquid de dins és calent o fred, i si vols saber-ho hi has de posar el dit a dins. Potser en un disseny més avançat hi posaran un cristall líquid termotròpic enganxat a la part interior que, pel color, indiqui la temperatura… Els acabo de donar una idea que desenvoluparan, patentaran el prototip i en faran negoci, i no en podré cobrar. Com que les idees no es poden patentar…

Més informació: http://www.bodum.com/int/es/shop/detail/10108-10/

One Response to ELS REIS ADIABÀTICS

  1. david ha dit:

    Fantàstic. Acabo de descobrir aquest bloc. T’he llegit als llibres i ara ho faré també aquí.
    Molta sort i felicitats per la feina feta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: