QUÍMICA A L’ENIGMÀRIUS-6. DIVENDRES 28-1-11

TRANSCRIT DE LA WEB DE CATALUNYA RÀDIO

Acabem la setmana dedicada a la Química amb un enigmàrius radioactiu.

L’element químic que demanem al metge, de 4 lletres.

La resposta és CURI

(el curi és un element químic radioactiu que pren el nom de Marie Curie, però que també pot semblar una forma del verb curar).

Hem rebut 905 respostes, de les quals 761 han estat correctes i 144 no.

************************************************************************

EL MEU COMENTARI

El curi no cura. És un metall radioactiu, obtingut artificialment, que s’acumula als ossos i al fetge i provoca càncer. Es fa servir per obtenir altres nuclis radioactius, i com a font de raigs alfa en determinats instruments científics que s’han enviat a l’espai per analitzar la composició de les roques de Mart i la Lluna.

El curi deriva el seu nom de Marie Curie, la científica polonesa-francesa que va rebre el premi Nobel de Química el 1911 pel seu descobriment i aillament de l’element radi, i per això aquest any 2011 conmemorem l’Any de la Química -l’any de la química?, de la química Sra. Curie, vull dir -. Era el segon Nobel que rebia, perquè el 1903 ja havia rebut el de Física, juntament amb el seu marit Pierre Curie i amb Henri Becquerel, pels estudis sobre la radioactivitat. El curi és un dels pocs noms d’element derivat del nom d’una dona. L’altre és el meitneri, de Lise Meitner; també hi ha el niobi, de Niobe, i l’europi, d’Europa, però aquestes eren dones de la mitologia.

La radioactivitat del curi mata, però Madame Curie es va fer famosa entre la població civil per les aplicacions curatives de la radioactivitat. Va fundar l’Institute du Radium a Paris, i durant la Primera Guerra Mundial va organitzar, juntament amb la seva filla, un sistema d’ambulàncies -les petites curies– que tenien diferents serveis, i entre ells sistemes de radiografies. També va inventar la radioteràpia: recollia gas radó dels productes radioactius que manipulava, i el posava dins d’ampolletes sellades de vidre. Passava les ampolletes per les ferides dels soldats, per tal que cicatritzéssin més ràpidament. Aquí Madame Curie va agafar fama mundial. La radioteràpia va passar a ser no només un sistema de tractament sinó una moda.

Les aigües minerals solen ser una mica radioactives, i van passar a destacar-ne aquesta propietat. Vegeu-ne un exemple dels anys 20 del segle XX.

Altres aigües, com l’aigua de Vichy, anunciaven també la seva radioactivitat. I els llots radioactius, on la gent es submergia. O els cosmètics radioactius. Avui la radioactivitat no està de moda i és temuda. Les aigües segueixen tenint la mica de radioactivitat que tenien, però es guarden ben bé d’anunciar-ho. Ni abans curaven perquè tinguéssin la mica de radioactivitat ni ara matarien si ho poséssin. Les modes, que fan que les etiquetes posin unes coses o unes altres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: