QUÍMICA AL SUPERENIGMÀRIUS-4. 26-1-11

TRANSCRIT DE LA WEB DE CATALUNYA RÀDIO

El superenigmàrius, avui, s’afegeix a la celebració de l’any Internacional de la Química, a instància de la Societat Catalana de Química. Busquem un topònim al país de Berlusconi. Per 1 punt a la lliga:

La ciutat italiana present a la taula periòdica d’elements.

La resposta és BARI

(aquest metall, de símbol Ba, comparteix nom amb la població italiana de Bari, capital de la regió de la Pulla)

*******************************************************************************
EL MEU COMENTARI

El 2004 vaig publicar a la revista Notícies per a Químics, del Col·legi de Químics de Catalunya, l’article “Un test sobre la taula“, que vaig publicar al llibre “La truita cremada”. És un test de preguntes sobre noms i símbols de la taula periòdica. I una de les preguntes era la següent:

Nom d’un cantant italià amb cognom quÌmic.
a) Domenico. b) Nicola. c) Luciano. d) Adriano

La resposta, òbviament, és la b: Nicola di Bari. De nom real Michele Scommegna, nascut a Zapponeta (Friül-Venècia Júlia) el 1940. El nom de l’element bari significa pesat, però no té res a veure amb el nom de la ciutat de Bari, a la Pulla -la Puglia-, i que té per patró precisament a San Nicola di Bari.

Malgrat que en grec baros- vol dir pesantor, la densitat del bari no és molt gran: només 3,51 g/mL. Compareu-ho amb el plom o l’osmi de dilluns passat. El nom li ve de la densitat dels seus minerals, que tampoc són res de l’altre món, però sí que són més densos que altres minerals comuns: la baritina (sulfat de bari) té una densitat de 4,4, molt més que la calcita, de només 2,7.

Altres paraules amb el mateix prefix serien baròmetre, barògraf i barió. Aquesta darrera paraula encara no surt al diccionari castellà de la RAE, però si al català de l’IEC. Un barió és un hadró amb spin semisenar (1″2,3″2,5″2,…); els barions són, doncs, fermions hadrònics.

No sé si ha quedat prou clara la definició anterior per als químics… al menys pels de la meva edat. De totes les paraules, jo vaig estudiar només l’spin. El meu resum ara seria que els hadrons són partícules compostes per quarks. Els barions, que són hadrons i consten de tres quarks, són les partícules subatòmiques que donen massa a la matèria: els protons i els neutrons són barions. Per tant la matèria ordinària és matèria bariònica. Hi ha matèria no bariònica, com els feixos de neutrins.

Aquí hi ha un esquema elemental de partícules i forces que he tret de la Wikipedia. Hi trobareu els barions.

Partícules i forces. Font: Wikipedia

I prou d’aquest tema, que pertoca a l’Any Internacional de la Física, que va ser el 2005.

Fins demà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: