QUÍMICA A L’ENIGMÀRIUS-2. DIMARTS 25-1-11

TRANSCRIT DE LA WEB DE CATALUNYA RÀDIO

Aquesta setmana els enigmàrius s’apunten a la celebració de l’any Internacional de la Química 2011.
El d’avui dimarts és de nivell júnior.
L’element que surt als Westerns amb plomes al cap, de 4 lletres.
La resposta és
INDI
(el truc era associar el metall indi amb els indis de les pel·lícules).
Hem rebut 1039 respostes, de les quals 960 han estat correctes i 79 no.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

EL MEU COMENTARI

El metall indi és un de tants metalls de l’univers, el número 49 de la taula periòdica. Un metall “normal” tou, de punt de fusió baix, uns 150ºC: podria fondre a una paella o una fregidora domèstiques. Es fa servir com a component a les pantalles de cristall líquid de televisors i monitors (LCD) i com a semiconductor. S’obté normalment dels residus de la fabricació del zinc.

L’indi té un nom peculiar. Prové de que l’espectre d’emissió del metall -la llum que emet quan s’escalfa molt- conté una ratlla del color de l’indi. L’indi és un color de l’arc de Sant Martí situat entre el blau i el violeta, entre 440 y 477 nm. També es diu anyil o, menys precisament, morat. En castellà, índigo, i en anglès indigo. Va ser Newton qui va posar, de forma arbitrària, set colors a l’arc de Sant Martí, i entre els set hi va ubicar l’indi. Podria no haver-ho fet, i ara parlariem dels sis colors de l’arc de Sant Martí: la decisió va ser en bona mesura arbitrària, perquè l’espectre electromagnètic és continu. Les sals de l’indi, en nomenclatura una mica antiga, són les sals índiques: nitrat d’indi, clorur d’indi. Sona una mica com les figues de moro o el blat de moro…

El nom del color indi ve de l’Índia, on hi ha plantes d’on es pot treure el colorant indi. Aquest colorant ha estat usat per a donar color als pantalons texans, denominats en anglès blue jeans, tot i que potser s’haurien de denominar més genuïnament indigo jeans-. Les grans quantitats de colorant blau-indi necessaris per a tots els texans que es confeccionen al món s’obté no de les plantes, sinó de la síntesi orgànica. A començament del segle XX el colorant indi va ser sintetitzat per químics alemanys. Com a curiositat, cap als anys setanta una empresa va voler fabricar colorant indi a Artesa de Segre, però al final no va prosperar. L’empresa es deia Indústries Químiques Artesanes: un petit joc de paraules verbívor.

I no deixa de ser paradoxal -i una mica verbívor també- que els texans dels cowboys siguin de color indi…

Indis texans (navajos) amb texans indis

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: