QUÍMICA A L’ENIGMÀRIUS-2. DIMARTS 25-1-11

TRANSCRIT DE LA WEB DE CATALUNYA RÀDIO

Aquesta setmana els enigmàrius s’apunten a la celebració de l’any Internacional de la Química 2011.
El d’avui dimarts és de nivell júnior.
L’element que surt als Westerns amb plomes al cap, de 4 lletres.
La resposta és
INDI
(el truc era associar el metall indi amb els indis de les pel·lícules).
Hem rebut 1039 respostes, de les quals 960 han estat correctes i 79 no.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

EL MEU COMENTARI

El metall indi és un de tants metalls de l’univers, el número 49 de la taula periòdica. Un metall “normal” tou, de punt de fusió baix, uns 150ºC: podria fondre a una paella o una fregidora domèstiques. Es fa servir com a component a les pantalles de cristall líquid de televisors i monitors (LCD) i com a semiconductor. S’obté normalment dels residus de la fabricació del zinc.

L’indi té un nom peculiar. Prové de que l’espectre d’emissió del metall -la llum que emet quan s’escalfa molt- conté una ratlla del color de l’indi. L’indi és un color de l’arc de Sant Martí situat entre el blau i el violeta, entre 440 y 477 nm. També es diu anyil o, menys precisament, morat. En castellà, índigo, i en anglès indigo. Va ser Newton qui va posar, de forma arbitrària, set colors a l’arc de Sant Martí, i entre els set hi va ubicar l’indi. Podria no haver-ho fet, i ara parlariem dels sis colors de l’arc de Sant Martí: la decisió va ser en bona mesura arbitrària, perquè l’espectre electromagnètic és continu. Les sals de l’indi, en nomenclatura una mica antiga, són les sals índiques: nitrat d’indi, clorur d’indi. Sona una mica com les figues de moro o el blat de moro…

El nom del color indi ve de l’Índia, on hi ha plantes d’on es pot treure el colorant indi. Aquest colorant ha estat usat per a donar color als pantalons texans, denominats en anglès blue jeans, tot i que potser s’haurien de denominar més genuïnament indigo jeans-. Les grans quantitats de colorant blau-indi necessaris per a tots els texans que es confeccionen al món s’obté no de les plantes, sinó de la síntesi orgànica. A començament del segle XX el colorant indi va ser sintetitzat per químics alemanys. Com a curiositat, cap als anys setanta una empresa va voler fabricar colorant indi a Artesa de Segre, però al final no va prosperar. L’empresa es deia Indústries Químiques Artesanes: un petit joc de paraules verbívor.

I no deixa de ser paradoxal -i una mica verbívor també- que els texans dels cowboys siguin de color indi…

Indis texans (navajos) amb texans indis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: