QUÍMICA A L’ENIGMÀRIUS-1. DILLUNS 24-1-11

TRANSCRIT DE LA WEB DE CATALUNYA RÀDIO

Aquesta setmana els enigmàrius s’apunten, a instàncies de la Societat Catalana de Química, a la celebració de l’any Internacional de la Química 2011. Comencem, avui dilluns, amb un enigmàrius elemental.

Aquest element és el més pesat de tots, de 4 lletres.
La resposta és:
PLOM
(avui només calia associar el plom, metall de nombre atòmic 82, amb una persona molt pesada, de qui se sol dir que és un plom).
S’han rebut 1025 respostes, de les quals 953 han estat correctes.

****************************************************************************

EL MEU COMENTARI

Efectivament els diccionaris posen el plom com a exemple d’una cosa pesada, o d’una persona pesada. Però no diuen “ser pesat com el plom”, sinó com un plom. I és que el plom, en genèric, és un metall, però un plom és un objecte – que es solia fer de plom- que serveix per a tensar una corda usada com a sonda (Mark twain! que deien al Mississipi quan hi havia dues braces de fondària- , o per posar a la part baixa de les xarxes que s’havien d’arrossegar per la sorra del fons marí, o per a altres aplicacions.

Xarxa de teranyina, amb ploms a la part inferior

Trobem aquí també l’ús habitual del concepte “pesat” en el sentit de “dens”. El llenguatge habitual i el científic aquí col·lisionen.

Si hem de parlar de densitats, el metall més dens és l’osmi, de quatre lletres també. L’osmi té una densitat de 22,6 g/mL, quasi el doble que el plom (11,35). El plom, paradigma dels cossos densos -“pesats”- té vint-i-tres elements per sobre d’ell en la taula de densitats. Bé es veritat que la major part són metalls molt poc habituals, però són més densos que el plom l’or, el platí o el mercuri. Però cap dels tres els feien servir els pescadors de cal Bou, de baix a mar de Badalona -on jo vaig néixer- per posar a les xarxes…

Fins demà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: