ELS REIS PERIÒDICS

El tercer i darrer dels jocs científics dels Reis d’enguany ha estat una baralla de cartes sobre la Taula Periòdica dels elements, la Periodic Table Playing cards, en la 4ª edició de 2010. És un joc clàssic, res de materials nous ni fenòmens curiosos. Es tracta d’una baralla amb 108 cartes. Les 104 primeres corresponen cadascuna a un element químic. Hi ha tres cartes que inclouen quatre elements cadascuna (105 dubni a 108 hassi, 109 meitneri a 112 copernici, i 113 ununtri a 116 ununhexi), i una carta amb dos elements: 117 ununsepti i 118 ununocti. De cada element se’n donen diferents característiques típiques de les taules periòdiques clàssiques: nombre i massa atòmica, nom –en anglès, francès i castellà-, punts de fusió i ebullició normals, grup i període, i alguna de les aplicacions de l’element o dels seus principals compostos. El color del fons és representatiu del tipus d’element de que es tracta: gasos nobles, metalls alcalins, de transició, etc.

Per cert, que és la primera vegada que veig publicat el nom de l’element 112, copernici (símbol Cn) en honor a Copèrnic. Els descobridors (el GSI de Darmstadt, especialistes en nous elements, i Sigurd Hofmann com a director, a qui no s’ha de confondre amb Roald Hoffmann, Nobel de química de 1981) havien proposat diferents noms: coperni, koperni, i finalment ha triomfat copernici, perquè en anglès és el nom que fa millor la terminació –ium, normalitzada per a tots els nous elements. El símbol ha estat també un punt de confrontació. S‘havia proposat inicialment Cp, però es va desestimar perquè Cp havia estat durant molt temps el símbol de l’element cassiopi, l’element nº 71 que va rebre posteriorment el nom de luteci, i en algunes taules periòdiques s’hi pot llegir encara. Finalment es va optar per Cn.

El joc de cartes és clàssic. S’hi pot jugar com amb una baralla americana, perquè cada carta, a més de l’element, té un número i un pal clàssics (cors, piques, diamants i trèbols) , amb els seus jokers. També hi ha les instruccions per a dos jocs més. The learning game és un joc educatiu basat en saber-se de memòria el símbol, el nom i alguna de les propietats dels elements. Guanya qui més en sap. I The matching game és un joc similar al de les famílies, que sonsisteix en anar completant períodes o grups de la taula, i guanya qui més conjunts aconsegueix.

M’he entretingut a construir una taula periòdica clàssica amb les cartes, i acaba sortint una peça de 105 per 82 cm, que és reproduida a la foto adjunta. Fent-ho, m’he sentit com es devia sentir en Mendeléiev quan construia els seus primers llistats, tal com el reprodueix el mural del pati interior dels nous edificis de Física i Química de la UB. El mural, obra de Vicente Ivorra (2006), dibuixa en silueta diferents científics clàssics, i hi surt en Mendeléiev jugant al solitari amb cartes corresponents als elements químics. L’artista es permet l’anacronisme de fer que el científic estructuri el format semillarg de la taula periòdica, format que no va venir fins a uns quants anys després.

Més informació: http://www.syntheme.com

3 Responses to ELS REIS PERIÒDICS

 1. b.a. ha dit:

  Una cosa m’ha quedat clara d’aquests tres darrers posts:
  L’any que ve la carta als reis l’aniré a tirar a Badalona!

 2. Atilà Herms ha dit:

  D’això s’en diu Ludopatia química. També és adictiva?

 3. cmans ha dit:

  La ludopatia química no està gaire estudiada, perquè n’hi ha pocs casos: la gent té mes aviat aversió per la química. Però els ludòpates químics són realment perillosos…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: