HOMO O HETERO

Homogeni o heterogeni, conceptes antagònics que els professors de química malden per explicar quan comencen a estudiar la matèria. Homogeni si no s’aprecien diferències d’un punt a un altre, heterogeni si se’n aprecien. L’aigua és homogènia, el granit és heterogeni.
Però per aplicar aquest simple criteri cal indicar sempre amb quin aparell es fa l’observació: quin grau d’augment usem. Pot passar perfectament que una substància a ull nu homogènia, com la llet, es presenti com a heterogènia observada amb un microscopi.

A sota hi ha dos mapes. El petit és el mapa comarcal de Catalunya en que s’ha pintat de color blau les comarques on és majoritària Convergència i Unió a les eleccions al Parlament de Catalunya del 28 de novembre de 2010. Totes. Homogeneïtat absoluta.
El mapa gran és observat amb una amplificació més gran, i a escala de municipis. A aquest nivell veiem que el mapa presenta algunes heterogeneïtats. En vermell els municipis on ha estat majoritari el Partit dels Socialistes de Catalunya, i en groc els municipis on ha estat majoritari Esquerra Republicana de Catalunya.
Panorama força homogeni, però amb zones d’heterogeneïtat. I si observéssim a escala de barris, més heterogeni encara. I si en lloc de mirar quin partit ha estat majoritari donéssim tons de color segons el percentatge obtingut, el mapa seria molt més heterogeni i ple de colors.
Quan més fi és l’instrument que usem, més heterogènia és l’estructura que observem. Afirmació vàlida per a la ciència, i també per a la societat.

Les posicions dels municipis són aproximades.

One Response to HOMO O HETERO

  1. marta ha dit:

    bona metàfora…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: