ASFALT ENERGÈTIC

Reprodueixo una carta al director de La Vanguardia del 27-10-10. La pregunta de la lectora és pertinent: Podriem aprofitar l’asfalt calent de les carreteres com si fos una placa solar tèrmica? Però la resposta no respon a la pregunta, i parla de l’ecoasfalt.
Hi ha diversos productes denominats ecoasfalt. De vegades es denomina ecoasfalt a l’asfalt obtingut amb procediments respectuosos amb el medi. Altres vegades l’ecoasfalt és asfalt -en propietat, betum asfàltic- barrejat amb pedretes i trossets de goma procedent de neumàtics vells. I hi ha un ecoasfalt que és asfalt i pedretes barrejat amb diòxid de titani, invent italià del que afirmen que ajuda a descompondre certs contaminants gasosos dels tubs d’escapament, com el monòxid de carboni CO. I encara un ecoasfalt que s’aplica en fred i no en calent.
Però vull centrar-me en l’afirmació de la resposta a la carta, en que ve a dir que l’ecoasfalt és una plataforma integrada a la capa de rodadura i que genera energia elèctrica (piezoelectricitat, per pressió?) a partir de l’energia cinètica dels vehicles que hi circulen.
Si fos aquest el procediment, no estariem fent altra cosa que obtenir energia elèctrica a partir de la combustió de gasolina i gasoli. Per mantenir la velocitat els vehicles haurien de cremar una mica més de carburant, perquè el terra absorbiria part de l’energia. I aquí no hi ha cap estalvi.
Potser, com diu el text “aquestes rampes pràcticament no es noten en circular“. Però el conjunt de vehicles haurà gastat més gasolina. Tot plegat és com una centraleta tèrmica molt ineficient.
En la circulació de vehicles l’autèntic estalvi – a part d’usar el transport públic- és l’aplicació de tecnologies regeneratives en vehicles híbrids: les frenades i les baixades generen energia elèctrica que s’acumula en bateries del vehicle, energia que és aprofitada després pel mateix vehicle en les pujades o accelerades. Vegeu “El meu cotxe híbrid“. I compreu-vos-en un.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: