BENINTENCIONAT PERÒ INÚTIL

Al metro de Barcelona hi ha pantalles lluminoses destinades a donar informació, però a vegades hi posen missatges per incitar al civisme. Pel meu gust, són insoportables. Fa unes setmanes n’hi ha un que promou l’ús del metro i del bus -no cal, ja hi ets dins- amb l’argument del canvi climàtic. L’anunci, reprodúït a la figura, afirma que 3517 ciutadans, usant metro i bus, han evitat llençar 173496 kg de CO2 a l’atmosfera.
Suposo que la immensa majoria de ciutadans no usa el transport públic per evitar l’escalfament global, sinó per altres motivacions més tangibles: l’estalvi, la dificultat d’aparcar al destí, la rapidesa, fins i tot evitar la contaminació atmosfèrica, la dels fums, els òxids de nitrogen i el diòxid de sofre, la contaminació atmosfèrica “clàssica”, en una paraula. Però, amb la dificultat que té la població en general a l’ús dels números, suposo que la informació que figura a l’anunci del metro li és indiferent i impossible de valorar.
I és que no és informació, perquè li falta que ens digui en quant temps s’ha produit.
M’he entretingut a fer quatre números. Imaginem que aquests 3517 ciutadans van cadascun en el seu vehicle, cosa plausible perquè l’ocupació dels vehicles per ciutat és molt baixa. Vol dir que cadascun ha evitat de llençar aproximadament 50 kg de CO2. Com que cada kg de CO2 prové aproximadament de 2,3 L de gasolina o 2,6 L de gasoli, això indica que aproximadament cada ciutadà ha deixat de gastar uns 20 L de carburant. És a dir, l’equivalent a entre 200 i 300 km de circular en cotxe, km que ha fet en metro.
Si jo vaig de casa a la meva facultat, entre anar i tornar hi tinc uns 20 km. És a dir, que aproximadament cada quinze dies laborables deixo d’emetre aquella quantitat de CO2. Tres setmanes de feina.
En aquest càlcul no hem tingut en compte que tant el metro com el bus es mouen perquè consumeixen energia que, molt probablement, haurà requerit de llençar gasos d’efecte hivernacle per obtenir-la. Però això, per a qui redacta els anuncis, són detalls irrisoris.

Resum: a l’anunci benintencionat del metro li falta dir que els benemèrits 3517 ciutadans han estalviat els 173496 kg de diòxid de carboni en tres setmanes aproximadament. Per què no ho deuen haver posat? Perquè no els hi cabia? O perquè qui ho ha escrit només volia impressionar sense saber realment què escrivia? Jo ho tinc clar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: