ORTORÈXIA – 1

L’ortorèxia és un terme creat pel metge dels Estats Units Steven Bratman. És, segons la seva definició, un Trastorn de Comportament Alimentari (TCA) enfocat en una preocupació extrema per la salut centrada en menjar el més sa possible. A diferència d’altres trastorns alimentaris no es centra en les quantitats dels aliments sinó en la qualitat. A la Viquipèdia n’hi ha un article que considero correcte sobre el tema. Una part de la població dels USA té actituds enfront del menjar que es podrien considerar properes a l’ortorèxia, i determinades cadenes de venda (Whole Foods, per exemple), botigues per Internet, botigues de carrer i restaurants els donen satisfacció amb gammes de productes extraordinàriament sofisticats, i amb etiquetatges prolixos i molt tècnics. És un precedent del que se’ns acosta a Europa, on comportaments d’aquest tipus són cada dia més freqüents.

He passat uns dies a Califòrnia, i concretament a San Francisco i Berkeley, on hi ha una extrema preocupació per l’alimentació sana. He capturat diverses etiquetes que visualitzen molt clarament aquesta tendència, i alhora, la preocupació del govern federal per evitar obsessions i riscos associats a aquest tipus de comportament. Aquesta preocupació es manifesta en la inclusió, voluntària o obligatòria, de frases a les etiquetes que relativitzen dels possibles beneficis de les afirmacions publicitàries ortorèxiques, i al mateix temps adverteixen dels possibles riscos.
Hi ha diverses cadenes que venen llet no pasteuritzada i tampoc homogeneïtzada. En la publicitat de l’ampolla afirmen que “ni couen” (pasteuritzen) “ni trenquen” (homogeneïtzen) la llet. Al marge de la demagògia inclosa en aquests termes volgudament pejoratius, inclouen un avís als consumidors on es descarreguen de tota responsabilitat per l’ús que faci el consumidor del producte. Qualifiquen la llet no pasteuritzada d'”aliment viu”, suposo que per fer-ne un paral•lelisme amb els iogurts i altres aliments amb ferments no pasteuritzats.

L’hormona del creixement boví (somatropina bovina, o BST) va ser sintetitzada per Monsanto i altres indústries el 1994 mitjançant la tècnica de l’ADN recombinant, i la venen amb les sigles rBST. Els moviments en contra d’aquest producte han estat molt importants als USA, s’ha prohibit al Canadà i a Europa, però la Food and Drugs Administration no l’ha prohibit als USA, sinó que recomana que a les llets procedents de vaques tractades amb la rBST s’hi inclogui un advertiment de que no s’han trobat diferències en les llets de vaques tractades amb rBST i les que no han estat tractades. La majoria de marques no fan cas de la recomanació, i no inclouen l’advertiment.

Els productes que es venen sense envasar, com el peix o els pastissos artesanals, s’etiqueten com si fossin productes procedents d’empreses d’alimentació, amb la seva informació nutricional, la composició, i els advertiments sobre al•lèrgies. Vegeu-ne un exemple en el pastisset procedent d’un supermercat Whole Foods, exquisit en tot, on la informació és exhaustiva i on és gairebé més llarg l’apartat del que podria contenir que la llista d’ingredients.

Seguirà.

2 Responses to ORTORÈXIA – 1

  1. Jordi ha dit:

    Els comentaris de les etiquetes sobre tot el que fa referència a que no hi ha diferències significatives entre les que si han sigut tractades amb rBST i les que no, es per que si tothom compra productes on no s’ha fet servir rBST el sistema productiu alimentari dels USA es va a norris. Recomano el documental food inc. que el podeu trobar al youtube subtitulat al castellà http://www.youtube.com/watch?v=Bgy_rhu30EA
    Té 9 parts i totes elles es poden veure al youtube.
    Un cop vist el documental es pot entendre millor aquestes recomanacions.

  2. […] (Anteriors entrades relacionades: L’Actimel et defensa? , Els iogurts ja no caduquen, Una etiqueta: Bifrutas Pascual, i Ortorèxia-1) […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: