EL MÒBIL I EL PROJECTE COSMOS

Com recorda un dels suplements de La Vanguardia d’ahir, la OMS i l’Imperial College de Londres han iniciat fa un parell de mesos el projecte COSMOS, per tal de determinar si la telefonia mòbil pot ser nociva a llarg termini, perquè els resultats de que es disposa són com a màxim de 10 anys de durada i “no són concloents”.  El projecte COSMOS farà l’estudi de 20 i fins a 30 anys.

D’acord amb el principi de precaució en la seva forma més elemental, caldria deixar d’usar el mòbil durant uns 30 anys per si fos nociu. Però, si tothom deixés d’usar-lo, com sabriem que és nociu a llarg termini…?

Per sortir d’aquest cercle viciós, només se’m acut que alguns seguíssin usant el mòbil i fossin observats curosament. Però no sembla una solució gaire ètica, oi?

Crec que aquest exemple, una mica demagògic, és molt comú en les nostres societats. Sense tenir totes les evidències s’usa un material, producte o servei. I després se’n veuen els inconvenients, els defectes o els mals, i es prohibeix, o se’n regula l’ús.  Ha passat en molts casos. La talidomida, per exemple. O els CFC, les millors substàncies produïdes per la química per a multitud d’usos, si no fos que malmeten la capa d’ozó. Però quan es van posar en ús, ni es sabia que existia la capa d’ozó, ni hi havia satèl·lits per mesurar-la, ni es podien determinar per tècniques analítiques les ppb o ppt que es detecten ara.

Com decidir a priori…?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: