L’OU COM BALLA

Arrel d’una interessant discussió a la llista de distribució de l’ACCC sobre l’ou com balla, he anat a fer treball de camp. M’he dedicat a mirar atentament i a filmar tres ous-com-ballen: el de la Casa de l’Ardiaca, el del Palau del Lloctinent, i el del pati del Museu Marés. En tots tres l’ou era força gran, com d’ànec, i el doll d’aigua era força fi (he llegit en un article de la Vanguardia de 2008 que és de 8 mm de diàmetre). L’ou girava a força velocitat angular (no hi havia manera de mesurar-ho a ull nu, perquè no hi havia cap marca). L’eix de rotació era horitzontal, el diàmetre major de l’ou. I el més interessant per tot el que ens ocupa és que l’ou girava desplaçat de l’aigua, és a dir que el doll d’aigua incideix tangencialment a l’ou, i el fa girar. 

Si no hi hagués ou, l’aigua pujaria molt més, i a mida que s’allunyés del punt de sortida s’aniria frenant per fregament amb l’aire, el gruix del doll s’aniria fent més gran, s’hi barreja aire, l’exterior del doll es va transformant en gotetes i al final l’aigua es frena i cau. El sistema no és totalment simètric, i l’efecte final, a gran escala, és el del sortidor de Montjuïc o el jet d’eau de Ginebra.

Quan hi posem l’ou, l’aigua no arriba ni molt menys tan amunt com arribaria. Part de l’energia cinètica l’ha de consumir en fer girar l’ou i mantenir-lo allà a dalt. L’aigua adherida a l’ou gira també amb l’ou i és centrifugada, generant els remolins d’aigua que s’aprecien en el fenomen.  L’efecte és en certa manera anàleg al que s’observa en l’experiment de la pilota de pingpong com balla. El transcric com el deia en Jordi Mazón:

“Hi ha un experiment molt senzill que imita l’ou com balla, que podriem dir la pilota de ping-pong com balla. Si es col·loca la piloteta sobre un corrent d’aire vertical, generada per exemple per un secador de cabell, la pilota sura a l’aire empesa pel  corrent ascendent. Si inclinem el secador un cert angle (estimo que superior als 20º), la pilota mante la verticalitat, i comença a rotar sobre el seu eix. L’efecte Venturi fa que la pilota rectifiqui i es mantingui surant a l’aire, desplaçant-se d’esquerra a dreta, i viceversa, pero mantenint la verticalitat. “

 

Hi ha diversos fenòmens involucrats. El fet que la velocitat de l’aire pel costat on incideix a la pilota sigui superior a la de l’altre costat, on no incideix directament el flux, fa que es generi una depressió (pel conegut efecte Venturi) que fa que la pilota sofreixi una força cap al punt on l’aire va més depressa, com si l’aire succionés la pilota.  I, a més, la pilota gira i així s’estabilitza la seva posició. En el cas de l’aigua, passa el mateix, amb un parell de modificacions. La “succió” en aquest cas és per l’aigua, i a més, l’aigua mulla l’ou, s’hi adhereix parcialment, i l’energia de rotació de l’ou fa que l’aigua surti despedida en forma de remolí. A la foto es veu la posició asimètrica de l’ou respecte del flux vertical d’aigua.

2 Responses to L’OU COM BALLA

  1. jordi mazon ha dit:

    L’efecte d’adhesio molecular de l’aigua ha de ser important.
    Hi ha un altre experiment molt senzill i il-lustratiu d’aixo. Agafem una ampolla de plastic llisa (de coca cola p.e.) i la posem horitzontal. Obrim l’aixeta i li tirem a sobre un petit fil d’aigua. Aquest xoro fi d’aigua caura per un dels costats del cilindre de l’ampolla, i no caura verticalment, sino que pujara per l’altre costat fin gairebe tocar el xooro d’aigua que hi cau.

    Jordi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: